L'APARADOR DE CAN SOLFA

Si us interessen aquests o altres llibres, envieu-nos una petició a l'adreça electrònica cansolfa@hotmail.com i treballarem per satisfer-la.

VEURE LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL

Si voleu conèixer una mostra dels nostres llibres i autors d'interès local i territorial, continueu llegint aquest bloc.

dimecres, 24 de febrer del 2010

QUAN LA MORT VENIA DEL CEL. MEMÒRIA DELS BOMBARDEJOS SOBRE TARRAGONA (1937-1939)

 
El periodista tarragoní Lluís de Salvador i Andrés va fer una apotació molt valuosa a la història de la seva ciutat explicant les seves vivències de la Guerra Civil. Va escriure el seu testimoni de primera mà d’uns fets que van marcar la vida de tota una generació i van canviar el curs de la història.Una primera part d’aquell material aparegué publicada el 2006, amb el títol Tarragona sota les bombes, que hem ressenyat en l'anterior post penjat en aquest bloc. El seu segon mecanoscrit, que ell titula «Memòria relativa als bombardejaments soferts per la població de Tarragona. Període comprès entre els mesos d’abril del 1937 a gener del 1939» és una relació dels bombardejos que patí la ciutat durant el conflicte bèl·lic. No es tracta d'una crònica estadística freda, sinó d'una relació i comentaris que manté un mateix esquema: les dades generals de la incursió, el tipus d'avions, l'hora, la direcció en què volaven, el nombre de bombes llançades, les víctimes ocasionades, els edificis malmesos... amb l'objectiu de recuperar la memòria històrica d'uns fets que havien d'arribar a les generacions futures perquè no es tornessin a repetir, però que realment va acabar sent un banc de proves de la Segona Guerra Mundial.
Títol: Quan la mort venia del cel
Autor: Lluís de Salvador
Editorial: Cossetània
Col·lecció: Memòria històrica del segle XX, núm. 15
ISBN:978-84-9791-423-9
PVP: 17,80 euros

dissabte, 20 de febrer del 2010

TARRAGONA SOTA LES BOMBES. CRÒNICA D'UNA SOCIETAT EN GUERRA (1936-1939)

 
L'any 1994 el Sr. Ramon de Salvador va fer donació a la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona d'una caixa plena de documents, que havia escrit el seu pare, el periodista Lluís de Salvador i Andrés, alguns dels quals eren pràcticament il·legibles i d'altres estaven molt estripats, però que amagaven una part molt important de la història de Tarragona; són el testimoni d'uns fets que van marcar la vida de molts tarragonins. Salvador es va endur els papers amb ell i la seva família quan va haver d'exiliar-se a França. Al cap de poc temps d'estar-hi instal·lat, esclatà la Segona Guerra Mundial, el país veí va ser ocupat per l'exèrcit nazi i això va empènyer Salvador a amagar els papers enterrant-los en un lloc proper al riu Garona, per por de possibles represàlies. Però una revinguda del riu va inundar els terrenys i l'aigua els va malmetre. Tot i amb les angoixoses vicissituds que va haver de passar a causa d'aquesta documentació, la continuà guardant pensant que un dia aquells papers podrien veure la llum. 
En aquest llibre es publica una part del que va deixar escrit; és la memòria de la vida d'una ciutat de la rereguarda durant la Guerra Civil espanyola, d'una societat enguerra castigada durament pels bombardejos facciosos. Salvador intentà reflectir com s'organitzà la vida quotidiana de la ciutat en uns temps que, tot i les difícils circumstàncies, intentava seguir endavant amb una certa normalitat.
Títol: Tarragona sota les bombes
Autor: Lluís de Salvador
Editorial: Cossetània
Col·lecció: Memòria del segle XX, núm. 5
ISBN: 84-9791-145-8
PVP: 12 euros

dijous, 11 de febrer del 2010

LES GOLFES DEL PAGÈS (DE TIVISSA I LA SEVA MUNTANYA)

 
A Les golfes de pagès els autors narren com es vivia al poble i als masos durant la primera meitat del segle XX. Quan menaven les terres els parcers que podien estalviar poc i es movien en l'autarquia, tot i ajudant-se amb les carboneres, la casa, l'hort i els animals de corral. Els autors han remenat les andrïòmines de les golfes, tot revivint el seu significat, escoltant el seu testimoni callat i rememorant els qui les van utilitzar. Memoràndum que descriu l¡ensenyament, els jocs, les cançons, els àpats, les feines del tros, els oficis, etc. és un costumari que serviria de model per a uns i de record o de referent per als altres. L'obra recull la història d'una societat rural en el seu context, que relata les situacions transmeses via oral.
Títol: Les golfes de pagès (de Tivissa i la seva muntanya)
Autors: Domènec Jardí i Carles Jardí
Editorial: Cossetània
Col·lecció: El Tinter, núm. 94
ISBN: 978-84-9791-494-9
PVP: 14,70 euros

dilluns, 8 de febrer del 2010

LA GATERA DEL TEMPS

 
Aquesta obra, que en la seva presentació l'escriptor Andreu Carranza la va definir com la primera gran novel·la de Flix, és feta a cavall de narrativa i autobiografia. L'autor, el flixanco Albert Guiu, homenatja i recorda els temps d'infantesa al seu poble, a la vora de l'Ebre, evocant els paisatges del carrer, la casa, la fàbrica, el riu, els horts, els jocs... tot escrit amb una característica i treballada prosa poètica.
La mirada i el record del protagonista, el nen despert i curiós que anys venir escriurà aquest llibre, ens evoca el paisatge humà, físic i social de la seva infantesa i ens rememora i pinta aquell Flix que ja no tornarà.
Títol: La gatera del temps
Autor: Albert Guiu
Editorial: Aeditors
Col·lecció: El riu de lletres
ISBN: 978-84-92673-08-7
PVP: 14 euros

divendres, 5 de febrer del 2010

ENTRE VIVENCIAS. LA GUERRA CIVIL, LAS PRISIONES FRANQUISTAS, LA TRANSICIÓN Y LA UNIÓN EUROPEA

 
Recuperem les memòries de Josep Subirats Piñana, fill predilecte de Tortosa, publicades el 2003, que recorren totes les etapes de la història recent d'aquest país. Testimoni directe del que es va viure des del bàndol dels perdedors de la Guerra Civil, en aquest llibre posa de manifest el seu compromís amb la llibertat i la defensa d'unes idees que han portat aquest doctor en Ciències Econòmiques, censor jurat de comptes i professor jubilat de Política Fiscal a treballar incansablement, mantenint sempre una mirada esperançadora cap al futur des de la seva joventut, quan, només amb 16 anys, va assumir la direcció del diari republicà El Pueblo.
Aquest llibre conté importants vivències de preguerra, de la Guerra Civil, de la postguerra, de la transció i de l'Europa comunitària, i són especialment destacables els seus records de l'estada a la presó de Pilats de Tarragona com a pres condemnat a mort que finalment va salvar la vida. Anys a venir, Subirats Piñana esdevindria senador, redactor de l'Estatut de 1979 i degà del Tribunal de Comptes Europeu.
Títol: Entre vivencias. La Guerra Civil, las prisiones franquistas, la transición y la Unión Europea.
Autor: Josep Subirats Piñana
Editorial. Viena Edicions
Col·lecció: Vivencias personales, núm. 1
ISBN: 84-8330-202-0
PVP: 16,20 euros

dilluns, 1 de febrer del 2010

DESCOBRIR CATALUNYA: RIBERA D'EBRE

La nostra proposta per encetar el mes de febrer és una revista. I és que Descobrir Catalunya dedica les pàgines centrals monogràfiques del seu número d'aquest mes a la comarca de la Ribera d'Ebre. Tot un espectacle visual i escrit per a conèixer tots els racons i pobles únics de la nostra comarca, amb ganes de sentir un dels paisatges més desconeguts del país, ple de passió de vida, de riu i de natura!
Títol: Descobrir Catalunya. Ribera d'Ebre
Col·lecció: Núm. 141
Edita: Sàpiens Publicacions
PVP: 4,95 euros