L'APARADOR DE CAN SOLFA

Si us interessen aquests o altres llibres, envieu-nos una petició a l'adreça electrònica cansolfa@hotmail.com i treballarem per satisfer-la.

VEURE LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL

Si voleu conèixer una mostra dels nostres llibres i autors d'interès local i territorial, continueu llegint aquest bloc.

dijous, 29 d’abril del 2010

FUGIDA EN CERCLES, DE JOSEP IGUAL

L'escriptor benicarlando i resident a la Ràpita Josep Igual en presenta amb aquest llibre Fugida en cercles la seva darrera obra narrativa. En poc més de 300 pàgines ens presenta gairebé 200 contes, de breus a brevíssims, que ens posen a l'abast tota classe de facècies humanes per a gaudir-los en petits, ràpids i assaborits tastets.
Aquesta és l'última obra d'aquest autor prolífic i divers -ha conreat des de la poesia al dietari, de la novel·la al recull d'articles- després de ser guardonat amb la 27a edició del premi de poesia Manuel Rodríguez Martínez - Ciutat d'Alcoi per l'obra Uomo qualque. Entre els seus treballs també destaca Quaderns deltaics que va obtenir el premi Cristòfol Despuig de Tortosa l'any 2008.

Títol: Fugida en cercles
Autor: Josep Igual
Editorial: Aeditors
ISBN: 9788792673131
PVP: 16 euros

dimecres, 21 d’abril del 2010

CICLE DE LA HISTÒRIA, D'ARTUR BLADÉ

Aquest vuitè volum de l’Obra completa d’Artur Bladé i Desumvila aplega els llibres dedicats al coneixement de la història de Catalunya (de l’edat mitjana al segle XIX), sobretot la del territori natal, la Ribera d’Ebre, i en bona part també de les comarques veïnes del Priorat i la Terra Alta —que justament per veïnatge i vicissituds comunes són les que més va conèixer i estudiar—, així com, igualment, la història dels felibres i la de Montpeller, és a dir, els móns antics de Provença i Llenguadoc, dins d’Occitània.

Títol: Cicle de la història (Felibres i catalans, Montpeller català, El castell de Miravet, El prior Penna i El setge de Gandesa i del castell de Móra d'Ebre)
Autor: Artur Bladé
Editorial: Cossetània
Col·lecció: Obra completa d'Artur Bladé, núm. 8
ISBN: 978-84-9791-576-2
PVP: 18 euros

dissabte, 17 d’abril del 2010

PERXES I ASGORFES, DE BIEL PUBILL I JOSEP MARIA RADUÀ


La mestra i escriptora de Flix, Laura Mur, va presentar dijous passat el darrer volum de la col·lecció de fotografies sobre Ascó que han anat compilant durant aquests últims deu anys Biel Pubill i Josep Maria Raduà.
La sala d’actes de la Casa de la Vila va acollir la presentació del llibre Perxes i asgorfes, que tanca la col·lecció de llibres fotogràfics La Galvana.
Laura Mur va destacar el sentit en què entenia el títol del llibre: no es tracta de fotografies de parts de la casa com els porxos o les esgorfes, sinó d’imatges antigues que, en contemplar-les, provoquen que cadascú entri en la seva pròpia memòria, la seva asgorfa.
Va ressaltar la importància de les imatges aplegades, que parlen de la història del poble, i que en tots els llibres, darrera de cada imatge hi ha trobat poesia en els textos que l’acompanyen. En aquest Perxes i asgorfes es dóna la singularitat que hi ha fotografies acompanyades de textos coetanis de l’època, de La Vanguardia o bé del geògraf Pascual Madoz.
Laura Mur es va declarar admiradora de la feina feta i va fer especial esment en els títols dels llibres d’aquesta col·lecció, on sempre s’han usat paraules i expressions que són senyals d’identitat del poble i de la comarca, de la parla pròpia.
Després de recordar altres escriptors destacats que han parlat d’aquesta terra, des d’asconers com Carmel Biarnés, Andreu Carranza i Josep Serrano fins al benissanetenc Artur Bladé, el matarranyenc Desideri Lombarte i el flixenc Albert Guiu, va convidar els assistents a passejar per aquest nou llibre, amb la certesa que xalarem de fer-ho.
Al llarg d’aquests deu anys, Pubill i Raduà han arribat a aplegar més de mil fotografies i han reescrit passatges de la història d’Ascó recopilant informació oral i escrita. Els reculls han intentat regirar el lector perquè pugui omplir els buits de la seva memòria i ampliar l’argument de la seva història.
Per fer-ho possible, cal esmentar la participació d’una trentena de persones que han cedit les imatges, recollint-se’n unes tres-centes, i que han permès tirar endavant la publicació. Se n’han seleccionat més de setanta, donant prioritat com sempre, a l’antiguitat, qualitat de la imatge i, optant per reproduir aquelles fotografies on descobrim elements significatius i identificatius del nostre poble. En aquesta ocasió cal destacar que els autors també han cercat imatges a la Biblioteca de Catalunya (Fons Salvany) i a l’arxiu de fotografia de la Biblioteca Nacional Española.
En aquest mateix bloc podreu trobar ressenyes dels darrers volums d’aquesta col·lecció.

Títol: Perxes i asgorfes
Editorial: Biel Pubill i Josep Maria Raduà
Col·lecció: La Galvana, núm. 10
ISBN: 978-84-613-8102-9
PVP: 10 euros

LA TORRE DE L'ÀNGEL CUSTODI, DE JOSEP BERTOMEU MERCÉ

Tot coincidint amb la celebració aquest cap de setmana a Ascó i Miravet del Congrés Internacional que commemora els 400 anys de l'expulsió dels moriscos, avui destacaram una de les poques novel·les que tenim inspirada en aquest període a les nostres comarques.
La Torre de l'Àngel Custodi, del cavero Josep Bertomeu Mercé, se situa en el 1610, any de l'expulsió dels moriscos. Aquesta història novel·la la repoblació humana més important de les goles de l'Ebre, on Asmet fuig i s'hi refugia. Les goles de l'Ebre són terra verge i dura, terra d'acollida per a aquests pobladors esbandits, i la torre que dóna nom i símbol a l'obra va ser bastida per la ciutat de Tortosa el 1575 a la gola principal de lriu per a evitar les incursions corsàries. Avui dia poc se sap d'aquest torre i és encara no prou valorada... com la memòria dels moriscos.
Títol: La torre de l'Àngel Custodi
Autor: Josep Bertomeu Mercé
Editorial: Josep Bertomeu
PVP: 12 euros

divendres, 16 d’abril del 2010

TORTOSA, FRONT DE GUERRA, DE JOSEP SUBIRATS PIÑANA


Tortosa i les seves comarques constitueixen exemples patètics del drama viscut a la rereguarda republicana durant la Guerra Civil espanyola. L’autor, que ho va viure des del front i des de la redacció del diari tortosí El Pueblo, dóna testimoni d’una època en què, a la vegada que es lluitava al front, a les rereguardes dels dos costats es produïen violències i assassinats.
Aquesta és la segona edició, tot just acabada de publicar, del llibre que Josep Subirats va treure a la llum l’any 1996 i que feia anys que estava exhaurit, on la seva ciutat, Tortosa, esdevé una gran trinxera i l’Ebre un símbol de guerra.
Un llibre d’història viscuda i amb un ric anecdotari personal que en fa molt amena la lectura, igual que la resta de volums que ha publicat aquest doctor en ciències econòmiques i professor jubilat de la UAB, que ha exercit de polític i periodista. En aquest mateix bloc trobareu ressenyes d’alguns dels seus darrers llibres.

Títol: Tortosa, front de guerra. La rereguarda durant la Guerra Civil
Autor: Josep Subirats Piñana
Editorial: Columna- Tresmall
ISBN: 9788483001844
PVP: 14,95 euros

dimarts, 13 d’abril del 2010

ELS PÒLDERS DE LA MEMÒRIA, D'EUGENI PEREA


Els pòlders de la memòria és un magnífic dietari escrit per Eugeni Perea i Simon, historiador i escriptor riudomenc. Les qualitats d'aquest llibre el van fer mereixedor del 18è premi de biografies, autobiografies, memòries i dietaris Rovira i Virgili, dins dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2007.
L'autor proclama les virtuts dels dietaris en l'entrada de la seva obra: "el reflex de les pròpies contradiccions, dels canvis d'humor, d'anar del pensament transcendent al comentari lleu, i de passar de l'aprenentatge i de la memòria a l'oblit, per així poder tornar a començar de nou, avui i demà, lliures de là càrrega i del pes de la història."
Feta aquesta proclama, Perea basteix aquest llibre de contes curts i notes de dietari amb un llenguatge precís i degotalls de la seva basta cultura, tot fent-nos avançar per singladures suggerents en la riquesa dels paisatges i de la humanitat, entre els quals destaca Mòsdriu, el seu Riudoms vital.
El contista ens enceta el llibre interpel·lant-nos sobre si les persones tenim una fórmula qualitativa inalterable  com ara els fuets o les galetes. Espigolant la lectura, ens trobarem amb l'innovador i particular projecte d'uns quiròfans mecànics oberts on cadascú podrà sol·licitar l'operació que necessiti o li plagui, l'ampliació del concepte de mercenari aplicat al futbol, o viatjarem a Brusel·les per a lliurar al Parlament Europeu una colpidora carta de part de tots els nens de l'Àfrica, tot acompanyat i amanit amb referents literaris, gastronòmics, musicals, escultòrics, pictòrics, agrícoles, històrics i mitològics. 
Però Perea afirma indubtablement que Mòsdriu és l'univers, i per això coneixerem els plàcids dies d'hivern triat pels pagesos per a cremar fullaraca, el vell costum de deixar la clau de casa a la gatonera, la relació productiva dels pagesos amb les tomaques o l'origen del càtering situat en aquest poble ... Així , pàgina rera pàgina, coneixerem el pòlders sobre els quals Eugeni Perea ha anat consolidant el seu camí, la seva pròpia terra.  
Eugeni Perea ha publicat diversos treballs històrics, amb dedicació especial al fet religiós a les nostres comarques, i també diverses obres de creació, entre les quals destaquen Gastronomia divina, editada el 1994, i Les mallorquines, publicada el 1997.

Títol: Els pòlders de la memòria
Autor: Eugeni Perea
Editorial: Arola
ISBN: 978-84-92408-18-4
PVP: 18 euros

dissabte, 10 d’abril del 2010

DIJOUS VINENT DIA 15, BIEL PUBILL I JOSEP MARIA RADUÀ PRESENTARAN EL LLIBRE PERXES I ASGORFES D’IMATGES ANTIGUES D’ASCÓ





Dijous vinent dia 15 d’abril, Biel Pubill i Josep M. Raduà donaran a conèixer públicament el seu darrer llibre dedicat a fotografies antigues del poble d’Ascó. L’escriptora i mestra de Flix Laura Mur presentarà el llibre Perxes i Asgorfes, junt amb els autors, en un acte que es durà a terme a partir de dos quarts de 8 del vespre a la sala d’actes de l’Ajuntament.
En aquest volum s’han aplegat imatges de racons i panoràmiques de la població d’Ascó. S’hi poden trobar fotografies curioses de carrers i places, vistes generals de la població i del terme però també instantànies d’esdeveniments històrics o festius que han marcat el dia a dia d’aquest poble de la Ribera d’Ebre.
Aquest llibre és el desè  de la col·lecció La Galvana dedicada a la memòria gràfica del municipi i precisament, segons han confirmat els autors, la tancarà. Al llarg d’aquest temps, s’ha arribat a aplegar més de mil fotografies i s’hi han rescrit passatges de la història local recopilant informació oral i escrita. Els reculls han intentat regirar el lector perquè pugui omplir els buits de la seva memòria i ampliar l’argument de la seva història.
En el nostre bloc trobareu comentaris als darrers llibres publicats d’aquesta col·lecció, Cabussats a l'Ebre, del 25 d'abril de 2009, i Clotxina de retratos, del 20 de febrer de 2009.

divendres, 9 d’abril del 2010

PRESENTACIÓ A ASCÓ DEL LLIBRE OBSERVAR EL TEMPS A LA RIBERA D'EBRE, D'ÒSCAR SALADIÉ I MARIA GARCIA


Avui divendres 9 d'abril, a les 7 de la tarda, la sala d'actes de l'Ajuntament d'Ascó acollirà la presentació del llibre Observar el temps a la Ribera d’Ebre. Història de les estacions meteorològiques d’Òscar Saladié i Maria Garcia Figueras, editat pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre i que correpon al número 8 de la Col·lecció Daliner.
El llibre fa un repàs a la història de les estacions meteorològiques oficials que estan o han estat en funcionament al llarg dels darrers cent anys a la comarca de la Ribera d’Ebre. La recuperació i la compilació de les metadades de totes les estacions documentades s’han fet seguint les directrius establertes per l’Organització Meteorològica Mundial (OMM). Els resultats obtinguts posen de manifest que a la Ribera d’Ebre, des de molt temps enrere, hi ha hagut un gran interès pel clima.
Aquest treball també vol ser un reconeixement a totes aquelles persones que al llarg dels anys han tingut i tenen cura de les estacions meteorològiques d’una manera voluntària i desinteressada.
Trobareu una ressenya amb les característiques del llibre en aquest mateix bloc penjada el dia 4 de març.

dimecres, 7 d’abril del 2010

L'ANUNCI TELEVISIU D'ÀNGELS DE PEDRA, DE ROSA PAGÈS, DARRER PREMI LITERARI VILA D'ASCÓ




L'Editorial Cossetània aposta fort aquest Sant Jordi per la novel·la Àngels de pedra, de l'escriptora reusenca Rosa Pagès, guanyadora del darrer Premi Literari Vila d'Ascó 2009. Aquí teniu l'atractiu anunci televisiu que n'ha elaborat per a la seva promoció, després que fa pocs dies va presentar-lo en acte públic a l'Ajuntament d'Ascó, tal com recollim el nostre bloc.

diumenge, 4 d’abril del 2010

TERRES DE L'EBRE, VIDA I COLORS, DE VICENT PELLICER


Magnífic llibre il·lustrat que desperta tot l'interès per a recórrer les comarques de l'Ebre després d'un llarg i fatigós hivern. És el moment d'aprofitar el bon temps per buscar  els colors de la terra i la vida i gaudir plenament de les troballes del paisatge del Delta, la vall de l'Ebre, la Plana i el Port.  
Perquè, com escriu l'autor: "M’atreviria a dir-vos que no hi ha vida més pura que la que brolla del cor de la natura. Les boscúries, les valls, els barrancs, els rius, les serralades, els cims..., l’esplendor de la bellesa dels quals encapritxen els nostres ulls i ens conviden a passejar-hi; ens empenyen a regressar als nostres orígens i comunicar-nos amb els éssers que hi habiten, especialment amb les aus, fidels a la terra i l’aigua, des de temps immemorials. És la veu dels nostres germans, de la consciència, que ens recorda el que som, d’on venim, i cap on hauríem d’anar, perquè som natura vivent! Les Terres de l’Ebre són natura brogent!"
Aquest llibre conté textos en català, castellà i anglès i la seva edició compta amb el suport de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre, la marca turística Terres de l'Ebre, el Parc Natural dels Ports i l'Ajuntament de Tortosa.

Títol: Terres de l'Ebre, vida i colors
Autor: Vicent Pellicer
Editorial: Cossetània
Col·lecció: Khroma, núm. 6
ISBN: 978-84-9791-568-7
PVP: 23,80 euros

dissabte, 3 d’abril del 2010

ASCÓ ENLLESTEIX ELS ACTES DEL CONGRÉS INTERNACIONAL DEL'EXPULSIÓ DELS MORISCOS

Ascó acollirà el proper divendres i dissabte dies 16 i 17 d'abril  el Congrés Internacional dedicat al IV Centenari de l'expulsió dels moriscos, que es desenvoluparà dels dies 15 al 18 d'abril. Aquest Congrés Internacional realitzarà actes a Bellaterra, a Barcelona, es traslladarà a Ascó i finalitzarà a Miravet  en commemoració i estudi de l'expulsió dels moriscos a Catalunya dictada fa 400 anys i del seu impacte i conseqüències.
El programa del Congrés recorda que el 17 d'abril de 1610 Felip III signava a Valladolid l'ordre d'expulsar els moriscos de Catalunya. A València, en canvi, els moriscos ja havien estat deportats el 1609. La decisió del rei posava fi a una presència secular de l'Islam a la Corona d'Aragó, que ja no es reprendria fins a la immigració de finals de segle XX.
Els moriscos eren els descendents de la població musulmana medieval que havien estat obligats a batejar-se a
principis del segle XVI. A Catalunya, la majoria es concentraven a la Ribera d'Ebre i al Segrià. A partir del mes de juny de 1610, aproximadament 3.500 moriscos catalans van ser expulsats de casa seva sense contemplacions. La celebració del Congrés que aplegarà a estudiosos sobre els moriscos de prestigi internacional a Ascó i a Miravet no és casual: aquests pobles van perdre el 1610 entre el 80 i el 90% de la seva població.
L'escaiença, dia per dia, del IV Centenari del decret d'expulsió ens ha de permetre millorar el coneixement d'aquell esdeveniment a la llum de les investigacions més recents i, alhora, reflexionar en termes historiogràfics sobre conceptes actuals com “tolerància”, “integració” i “multiculturalitat”.
Des d'aquest punt de vista, el XVI Cicle de Conferències de Manuscrits que es farà a Barcelona i el Congrés Internacional que tindrà lloc a la Ribera d'Ebre volen fer l'estat de la qüestió sobre el tema a Catalunya i rellançar-ne la investigació, tot afavorint la comparació amb els estudis més avançats sobre els moriscos dels Regnes de València i d'Aragó i de la Corona de Castella. Pretenem també reivindicar la història dels moriscos, i més àmpliament de l'Islam, com una part constitutiva del patrimoni històric, cultural i arqueològic de la Catalunya actual. Finalment, els organitzadors pensem que ha arribat l'ocasió de fer un primer balanç del que han suposat les activitats científiques sobre els moriscos que han tingut lloc durant els dos darrers anys.
Així, durant quatre dies, nombrosos actes acadèmics i culturals a Bellaterra, a Barcelona, a Ascó i a Miravet ens permetran recordar, gràcies a l'esforç i a la coordinació de les diferents entitats organitzadores, la història i el dramàtic destí d'una minoria obligada per la força a exiliar-se del que havia estat la seva terra durant generacions.
Organitzen el Congrés l'Ajuntament d'Ascó, l'Escola d'Etnografia del Mediterrani de la Universitat Miguel Hernández  (UMH), d'Elx, el Grup de Recerca Manuscrits de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED) i l'Institut Ramon Muntaner (IRMU). Hi col·laboren l'Associació Cultural Lo Llaüt, d'Ascó, el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB i el Vicerectorat d'Estudiants i Extensió Universitària de la UMH. Aquest Congrés compta amb el suport de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Rovira i Virgili i els seus coordinadors són Jordi Ferrús Batiste - UMH, Ignasi Fernández  Terricabras - UAB, Marina Miquel Vives - MHC, i Josep Giralt Balagueró - IEMED.
Aquí podeu consultar el programa d'actes amb el full d'inscripció, el cartell del Congrés i el web del Congrés.









divendres, 2 d’abril del 2010

PAS A PAS, SETMANA SANTA DE TARRAGONA, DE GLÒRIA GANGA I PERE AMENÓS

Ens trobem en Setmana Santa i per aquest motiu us proposem un viatge líric i visual a una de les celebracions més singulars de les nostres comarques, la Setmana Santa de Tarragona. 
Pas a pas ajunta els versos destil·lats de la poeta Glòria Ganga i les imatges evocadores del fotògraf Pere Amenós. La passió i el sentiment d'ambdós autors per la Setmana Santa tarragonina han confluÑit en una obra càlida i passional, una altra perspectiva, una valuosa contribució a aquesta gran festa religiosa i popular i dels sentits que -durant uns dies molt intensos-ocupa l'espai públic i daura l'antiga i nova ciutat de Tarragona. 

Títol: Pas a pas, Setmana Santa de Tarragona
Autors: Glòria Ganga i Pere Amenós
Editorial: Silva
ISBN: 978-84-92465-23-1
PVP: 17 euros