L'APARADOR DE CAN SOLFA

Si us interessen aquests o altres llibres, envieu-nos una petició a l'adreça electrònica cansolfa@hotmail.com i treballarem per satisfer-la.

VEURE LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL

Si voleu conèixer una mostra dels nostres llibres i autors d'interès local i territorial, continueu llegint aquest bloc.

diumenge, 28 de novembre del 2010

LA LLIBRERIA PAPERERIA I REGALS CAN SOLFA SERÀ PRESENT A LA FIRA DE NADAL D'ASCÓ DELS DIES 4 I 5 DE DESEMBRE


El nostre establiment, la Llibreria Papereria i Regals Can Solfa, serà present el proper cap de setmana, dissabte 4 i diumenge de desembre, a la segona edició de la Fira de Nadal d'Ascó, amb un estand que se situarà a la Rambla, i on oferirem una mostra de productes de decoració nadalenca i també de regals per a les dates de Nadal i Reis.
La Fira s'obrirà al públic dissabte a les 4 de la tarda, i es tancarà a les 9 del vespre. L'endemà diumenge, l'horari d'obertura serà de 10 del matí a la 1 del migdia i de les 4 de la tarda a les 9 del vespre. Al voltant d'aquesta celebració hi haurà nombroses activitats complementàries: tallers per a petits i grans, parc infantil, exposició de caganers, pujada en globus aerostàtic, tast de brou de Nadal, el grup de teatre Gog i Magog...
Clicant en aquest enllaç teniu tota la programació dels dos dies:

dissabte, 20 de novembre del 2010

RESTAURAT UN CAMPAMENT REPUBLICÀ DE LA GUERRA CIVIL SITUAT A LA SERRA DE LA FATARELLA D'ASCÓ

El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) ha pràcticament enllestit les tasques de rehabilitació d'un antic campament militar construït l'any 1938 per l'exèrcit republicà a la serra de La Fatarella, dins al terme municipal d'Ascó. El COMEBE, del qual Ascó en forma part, ha invertit 18.000 euros en aquesta tasca de recuperació d'un dels espais clau de la Batalla de l'Ebre, on els historiadors calculen que s'hi podien refugiar més de 3.000 combatents. Acabades les feines de desbrossament i adequació de l'entorn, durant les properes setmanes se senyalitzarà l'espai amb l'objectiu d'incloure'l a la ruta dels llocs visitables de la Batalla de l'Ebre. 
El campament, situat a la vessant de la muntanya i en quatre terrasses a diferents nivells, està construït en pedra i comptava amb cambres resguardades per als comandaments i indrets protegits foradats a la pedra que podrien haver servit de refugi en cas de bombardeigs. Aquesta actuació del COMEBE ha permés recuperar una de les quatre terrasses amb què comptava el campament, molt deteriorat pel pas del temps.
A banda d'aquest campament republicà, l'Ajuntament d'Ascó i el COMEBE estan enllestint també les obres de rehabilitació d'un antic búnker al camí dels Reguers. Es tracta del búnker més ben conservat de la zona i l'objectiu d'aquesta actuació és convertir-lo en un nou espai dins la ruta d'indrets visitables de la Batalla de l'Ebre.

dimecres, 17 de novembre del 2010

L'ARXIU COMARCAL ACOLLIRÀ DIVENDRES LA PRESENTACIÓ DEL VOLUM Vè DE LA HISTÒRIA DE LES TERRES DE L'EBRE

Aquest divendres, 19 de novembre, a dos quarts de 8 del vespre, l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, (situat al C. Antoni Gaudí, 23 de Móra d’Ebre) acollirà la presentació del volum Vè de la Història de les Terres de l’Ebre. La presentació, que anirà a càrrec d'Ismael Piñas Forcadell, president de la Fundació Ilercavònia Futur -editora de l'obra conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili- i d'Enric Querol, doctor en filologia hispànica, comptarà amb la presència de Bernat Pellisa i Sabaté, president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Albert Pujol i Marquès, president del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, i Gerard Mercadé Pié, director de l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre, tots ells membres del Consell Promotor de l'obra.

dilluns, 15 de novembre del 2010

ESPAÑA, CAPITAL PARÍS, DE GERMÀ BEL

Aquest es el relat de l'apoteosi de l'estat radial, d'un estat espanyol que s'inspira i vol ser com França. Per això l'economista de les Cases d'Alcanar, Germà Bel, titula la seva darrera obra amb aquest joc de paraules inspirat en la capitalitat total i absoluta de París.
Aquesta és la història d'un viatge, no exempt de sorpreses, pels tres últims segles de la història d'Espanya. L'autor es remunta a 1561, quan Madrid, una modesta ciutat del centre peninsular, és designada seu permanent de la Cort dels Àustries. Però el recorregut s'inicia pròpiament a principis del segle XVIII, quan, després de la Guerra de Successió, Madrid esdevé capital política, i el quilòmetre zero de les comunicacions espanyoles. L'apoteosi del nou Estat radial precisament arriba durant les últimes décades, quan un formal estat de les autonomies afavoreix la profunda consagració centralista de la capitalitat econòmica de Madrid, convertida finalment en capital total. Això és, en el París d'Espanya, el mateix que van somniar des dels primeres monarques borbònics fins a il.lustres reformadors de l'Espanya contemporània.
Un llibre que se'ns dubte ens ajudarà a entendre i contextualitzar l'origen de moltes de les tensions polítiques i econòmiques en les diverses nacions i regions que conformen l'actual Estat espanyol.

diumenge, 14 de novembre del 2010

BASES DEL XXIII PREMI LITERARI "VILA D'ASCÓ" 2011

L’Ajuntament d’Ascó ha publicat les bases del XXIII Premi Literari Vila d’Ascó 2011, el termini d’admissió del qual conclourà el dia 11 de gener de 2011.
El tema de l'obra és lliure i s'hi poden presentar obres escrites en llengua catalana. Els treballs han de ser inèdits i no han d’haver estat guardonats en altres certàmens literaris, ni han d’estar compromesos en tràmits de publicació amb cap editorial o presentats en altres premis pendents d’adjudicació. Un cop presentats, els treballs no podran ser retirats del premi fins que s’hagi fet públic el veredicte del jurat.
Els treballs han de tenir una extensió entre 175 i 225 pàgines d’uns 2.100 espais (30 línies de 70 caràcters). Han de portar el títol a la portada i no poden estar signats. Els concursants han de presentar-ne 2 còpies, a una cara i amb els fulls numerats, que aniran acompanyats d’un sobre tancat amb el títol de l’obra. Al seu interior, hi constaran les següents dades de l’autor/a: nom i cognoms, data de naixement, núm. DNI, domicili, telèfon i adreça electrònica.
Els treballs s’enviaran per correu certificat o bé es presentaran personalment a l’Ajuntament d’Ascó: Regidoria de Cultura, c/ Hospital, 2; 43791 - Ascó.
La dotació econòmica és de 3.600 euros, sobre els quals s'efectuaran les retencions fiscals corresponents en concepte de drets d'autor, i la publicació del llibre la realitzarà Cossetània Edicions.

BASES DEL VI PREMI DE POESIA JOAN PERUCHO "VILA D'ASCÓ" 2011

L’Ajuntament d’Ascó ha publicat les bases del VI Premi de Poesia Joan Perucho “Vila d’Ascó” 2011, el termini d’admissió del qual conclourà el dia 11 de gener de 2011.
Es poden presentar a aquest premi obres de poesia escrites en llengua catalana. Els treballs han de ser inèdits i no han d’haver estat guardonats en altres certàmens literaris, ni han d’estar compromesos en tràmits de publicació amb cap editorial o presentats en altres premis pendents d’adjudicació.
El tema i la forma són lliures. Els treballs han de tenir una extensió habitual d’un llibre de poesia, escrits a doble espai. Els originals han d’estar signats per l’autor/a i se'n presentaran 6 còpies, a una cara i amb els fulls numerats. S’adjuntaran les següents dades de l’autor/a: nom i cognoms, domicili, telèfon, adreça electrònica i fotocòpia del DNI. No s’admetran pliques.
Els treballs s’enviaran per correu certificat o bé es presentaran personalment a l’Ajuntament d’Ascó: Regidoria de Cultura, c/ Hospital, 2; 43791 - Ascó.
El premi consistirà en un objecte artístic creat per l’artista Antoni Tàpies, més una dotació de 2.400 euros, sobre els quals s’efectuaran les retencions fiscals corresponents en concepte de drets d’autor, i la publicació en edició comercial dins la col·lecció de poesia Mitilene, d’Editorial Meteora. El premi podrà ser declarat desert, si així s’estima convenient.

BASES DEL PREMI DE PINTURA SANT ANTONI" VILA D'ASCÓ" 2011

L'Ajuntament d'Ascó ha publicat les bases del IV Premi de Pintura de Sant Antoni "Vila d'Ascó" 2011.
El tema és la festa de Sant Antoni. Poden participar en el concurs i accedir al premi totes les persones nascudes, empadronades o vinculades a Ascó.
Els i les concursants poden utilitzar qualsevol tècnica de pintura.Les obres han de tenir unes dimensions mínimes de 36x46 cm. i màximes de 89x116 cm. en qualsevol posició. El suport serà lliure.
Les obres es podran presentar els dies 7, 10 i 11 de gener de 2011, de 10 a 14 hores, a l’Ajuntament d’Ascó. No se n’admetran fora de termini.
S’atorgarà un únic premi de 1.000 euros, sobre el qual s’efectuaran les retencions fiscals que corresponguin. El premi podrà ser declarat desert, si així s’estima convenient.
El jurat es reservarà el dret d’interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.
El veredicte del jurat serà inapel·lable i es donarà a conèixer públicament durant la Festa de Sant Antoni d’Ascó 2011.
L’exposició es podrà visitar els dies 14, 15, 16 i 17 de gener de 2011.
L’obra premiada quedarà en propietat de l’Ajuntament d’Ascó, ostentant-hi tots els drets existents i incloent-hi els drets d’explotació.

dimecres, 10 de novembre del 2010

ASCÓ PREPARA LA CONTINUÏTAT DE L'AGERMANAMENT AMB LA POBLACIÓ FRANCESA DE MARINES



Ascó es va agermanar amb la població francesa de Marines aquest juny passat, i a hores d'ara ja està preparant els actes que donin continuïtat anual a aquesta voluntat de confraternització entre poblacions de diferents països europeus. 

Tant els veïns i veïnes d’Ascó com els d’aquest poble proper a París tindran l’oportunitat de gaudir de vàries activitats organitzades pels comitès d’agermanament d’ambdós municipis, ja que els dos pobles agermanats tenen previst organitzar trobades una vegada a l’any. En una ocasió seran els asconencs i asconenques qui viatgin a Marines i l’any següent seran els veïns i veïnes de Marines els qui visitin Ascó.

L’agermanament és una oportunitat per compartir projectes, cultures, iniciatives etc. entre els pobles, com ara organitzar activitats esportives i també intercanvis entre estudiants. Aquesta és una bona manera perquè els joves coneguin i comparteixin diferents cultures i llengües.

A principis d’any, per Sant Antoni, el comitè d’agermanament de Marines va venir a Ascó per conèixer la festivitat més significativa del poble i de la comarca, que va ser declarada el mes de maig Festa Patrimonial d'Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya. Al mes de juny, el comitè d’agermanament d’Ascó va viatjar a Marines per signar el conveni d’agermanament i, a la vegada, aprofitar per conèixer el poble i la seva gent.

Un cop ambdues poblacions van agermanar-se, van comprometre’s a aportar importants beneficis a les seves poblacions, a compartir els seus problemes, intercanviar opinions... I és que un agermanament és un compromís a llarg termini entre els dos pobles agermanats més enllà dels canvis en la vida política de cadascun d’ells. La clau la tenen les autoritats locals i, sobretot, els ciutadans, ja que són ells qui donen vida a l’agermanament.

Per això, l’Ajuntament comunica que ha editat un tríptic informatiu per a tots els veïns i veïnes d’Ascó per tal de donar-los a conèixer detalladament els avantatges d’aquesta nova iniciativa i animar-los a participar-hi.

Els interessats en formar part de l’agermanament o bé en obtenir més informació respecte les activitats programades, també poden dirigir-se al departament de Cultura de l’Ajuntament, bé personalment o a través del telèfon 977 40 50 06.  

diumenge, 7 de novembre del 2010

EL PENSAMENT DE GAUDÍ, D'ISIDRE PUIG BOADA

Amb la consagració papal de la Sagrada Família com a basílica, ha tornat a prendre força la vida i a fer-se present la personalitat, el pensament i l'obra del genial Antoni Gaudí.
Per això avui proposem aquesta obra. I és que al marge d'unes notes juvenils sobre arquitectura i ornamentació -l'anomenat Dietari de Reus- Antoni Gaudí (1852-1926) no va deixar cap més altre escrit amb voluntat didàctica. Tot el seu ideari artístic era, en canvi, pròdigament exposat en les innumerables converses mantingudes amb col·laboradors i deixebles. La seva expressió col·loquial, lluny de la conferència o de la classe magistral era forçosament fragmentària i, per altre banda, la verbalitat de les seves reflexions les feia tan efímeres com autèntiques.
És l'arquitecte Isidre Puig Boada qui, en el llibre El pensament de Gaudí, aplega la més completa relació d'idees i comentaris emesos per Gaudí al llarg de la seva vida, tant els escoltats personalment durant les converses de l'autor amb el mestre, com els aplegats en el cercle més proper dels seus seguidors.
Perquè aquest llibre --i aquest és el gran encert de Puig Boada-- no es limita a ser un recull de testimonis o una mera compilació de conceptes, sinó que ordena la documentació verbal sota els epígrafs d'una àmplia temàtica. No és exagerat dir que aquesta obra és el veritable "evangeli gaudinià" on, a banda de rellevants consideracions arquitectòniques, se’ns descobreix el Gaudí més proper i humà, que -entre moltes altres coses- ens parla de qüestions socials, d'història, de política i de religió. Tot això fa que aquest sigui un títol únic i essencial dins la bibliografia gaudiniana, peça clau per a comprendre el caràcter i tota la cosmovisió artística del genial arquitecte català.

Títol: El pensament de Gaudí
Autor: Isidre Puig Boada
Editorial: Dux
Col,lecció: Dux Elm
ISBN: 84-609-1587-5
PVP. 23 euros

dimecres, 3 de novembre del 2010

DIARI DE LA RIBERA

La comarca de la Ribera d'Ebre ja disposa d'un nou mitjà de comunicació de premsa escrita. Es tracta d'un setmanari que porta per títol Diari de la Ribera, que costa 1,50 euros i que té com a empresa editora la mateixa que la del Diari del Priorat, que edita el setmanari d'aquest nom en la comarca veïna. 
En el número 1, la portada del qual reproduïm en la imatge superior, se'ns ofereix una publicació de 40 pàgines l'editorial del qual el posa al servei de la gent i de la seva comarca.
El setmanari aposta per la proximitat i hi tenen cabuda les notícies, les imatges, les opinions i les persones, així com l'agenda i els serveis dels pobles que formen la Ribera d'Ebre.
Li desitgem molts encerts en l'exercici periodístic i informatiu, i els lectors el podran trobar cada setmana a Can Solfa.