L'APARADOR DE CAN SOLFA

Si us interessen aquests o altres llibres, envieu-nos una petició a l'adreça electrònica cansolfa@hotmail.com i treballarem per satisfer-la.

VEURE LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL

Si voleu conèixer una mostra dels nostres llibres i autors d'interès local i territorial, continueu llegint aquest bloc.

divendres, 28 de gener del 2011

VISITES GUIADES ALS ESPAIS DE LA BATALLA DE L'EBRE

El Consorci Memorial de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) està desenvolupant un ampli programa de visites guiades als espais de la Batalla de l'Ebre. Aquest dissabte 29 de gener es dedica a la presència i el seguiment de la Batalla de l’Ebre, que va ser una constant als mitjans de l’època. El Centre d’Interpretació Les Veus del Front al Pinell de Brai, permet realitzar una reflexió necessària del paper de la premsa i la propaganda en temps de conflicte armat.
La proposta d’aquest dissabte condueix els seus participants pel Centre d’Interpretació Les Veus del front, amb el propòsit de conèixer quin era el tractament que els mitjans de comunicació de l’època realitzaven del conflicte.
Així mateix, l’exposició analitza, amb detall, les diferències ideològiques que es pretenia transmetre a fi d’influenciar l’opinió pública.
En aquest sentit, interessava mantenir el control de tota la informació que pogués repercutir en la moral dels combatents de manera que s’intervenia en qualsevol mitjà que fos susceptible d’anar contra els idearis polítics establerts.
El control esdevenia exhaustiu i no descuidava ni el front, ni la reraguarda. A nivell internacional, també es treballava per influir en la societat a fi que pressionessin els seus governants i es posicionessin en favor d’un dels dos bàndols.
L’itinerari també preveu la visita a l’espai històric de les Cases caigudes, a la mateixa població.
El punt de trobada per a tots els participants serà el Centre d’atenció i recepció al visitant de Corbera d’Ebre (C/Freginals, 18-24), a un quart de dotze del migdia (11:15 h).
Els itineraris tindran una durada aproximada de dues hores. El nombre de participants és limitat. Per a més informació i reserves 616.936.052 //info@batallaebre.org.
Aquest centre de Corbera d'Ebre disposa d'un magnífic punt de venda de llibres dedicat a la Guerra Civil i etapes prèvies i posterior, la República i la postguerra, en el qual podreu adquirir publicacions per a ampliar coneixements sobre aquesta temàtica i que us serviran de record de la vostra estada.


L'endemà diumenge 30 de gener hi ha una altra visita guiada. Més enllà dels fets bèl•lics, cal analitzar amb detall l’organització del dia a dia a les poblacions veïnes al conflicte. Flix i Benissanet compten amb la presència de refugis antiaeris de característiques molt diferents però amb un mateix objectiu: salvaguardar la població dels nombrosos atacs soferts per l’aviació del bàndol franquista.

L’itinerari de diumenge centra l’atenció en l’organització de la població civil i els atacs que es rebien des de l’aire.
La població de Flix va ser una de les primeres poblacions catalanes sotmeses a l’acció dels bombardeigs franquistes i, per la seva ubicació, un enclavament d’especial valor estratègic per a poder desenvolupar, amb èxit, qualsevol acció militar.
El refugi de Flix és un petit exemple del conjunt de galeries que s’amaguen sota els carrers del municipi i que serviren de protecció a bona part de la població. En aquesta ocasió, els participants tindran l’oportunitat d’aproximar-se a les sensacions d’incertesa i pànic que acompanyaven a les persones que sofrien els atacs.
En acabar, el recorregut transcorrerà fins a la Font Gran de Benissanet, al subsòl de la qual s’hi troba un refugi de característiques molt diferents a les de Flix. En aquest cas, trobem una població que restà a la reraguarda republicana i que per tant, calia protegir dels atacs aeris.
En la construcció del refugi hi varen prendre part un contingent de soldats republicans i un grup de noies del poble d’entre 14 i 16 anys. El seu testimoni queda recollit en un audiovisual.
El punt de trobada per a tots els participants tornarà a ser el Centre d’atenció i recepció al visitant de Corbera d’Ebre (C/Freginals, 18-24), a un quart de dotze del migdia (11:15 h). Els itineraris tindran una durada aproximada de dues hores. El nombre de participants és limitat. Per a més informació i reserves 616.936.052 //info@batallaebre.org
Avís important: per a participar en els itineraris es requerirà reserva prèvia. En cas contrari, l’organització es reserva el dret de modificar o suspendre l’activitat.

dijous, 27 de gener del 2011

EBRENCS DEL SEGLE XX, A CURA DE NÚRIA GIL

Arola Editors i les Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili han publicat el llibre Ebrencs del segle XX, realitzat per diversos autors i del qual ha tingut cura Núria Gil. Ahir dijous es va presentar aquest volum dedicat als personatges de la història social, política i econòmica del territori ebrenc del segle passat en un acte realitzat a la Biblioteca Comarcal de Móra d'Ebre.
Durant el curs 2008-09 el Campus de les Terres de l’Ebre de la URV va organitzar un cicle de conferències dedicades a personatges de la història social, política i econòmica del territori ebrenc al segle xx. Aquestes conferències pretenien presentar una mostra de les moltes figures d’intel·lectuals que han sorgit al territori: Agustí Querol Subirats, Joan Cid i Mulet, Jaume Ferran i Clua, Victor Beltrí, Jesús Moncada, Marcel·lí Domingo, Francesc Gimeno, Felip Pedrell, la nissaga dels Ballester, Francesc Mestre i Noé, Rafael Vidiella, Artur Bladé Desumvila i Sebastià Juan Arbó.
Aquest volum complementa un d'anterior que ressaltava les figures dels Ebrencs del segle XIX.
 
Títol: Ebrencs del segle XX
Autors: DDAA, a cura de Núria Gil
Editorial: Arola Editors i Publicacions de la URV
Col.lecció: Sèrie Campus Terres de l'Ebre, nbúm. 2
ISBN: 978-84-84241-81-2
PVP: 18 euros

dissabte, 22 de gener del 2011

JOSEP GIRONÈS A CAN SOLFA, ÈXIT DE LA SIGNATURA DEL SEU DARRER LLIBRE VIURE SENSE EL MEU FILL

Josep Gironès va visitar ahir divendres a la tarda la Llibreria Can Solfa d'Ascó per tal de signar exemplars de la seva darrera obra, la novel.la Viure sense el meu fill, editada el mes passat per Meteora i presentada aquest mateix dimecres a Barcelona. Josep Gironès va trobar-se durant més d'una hora amb lectors de la seva obra -majoritàriament lectores- durant la qual van sorgir anècdotes i es van reviure records d'amics de pobles veïns entre comentaris i comentaris i impressions sobre la seva obra. Josep Gironès no només va dedicar exemplars de Viure sense el meu fill, ja que també va signar llibres d'obres anteriors com El major tresor i Planys de figuera blanca, que algunes seguidores portaven de dos en dos i de tres en tres.


Durant la seva estada a la nostra llibreria, es va tenir molt present el seu llibre La cabana, que va guanyar una de les edicions del Premi Literari Vila d'Ascó i que ha tingut una gran valoració popular.
Entre signatura i signatura, Josep Gironès també va llegir un fragment de la seva darrera novel.la dedicat al poble d'Ascó, que va ser molt ben rebut pels participants a l'acte.
En aquestes fotos, i amb l'agraïment de Can Solfa a tots els assistents, podreu veure uns instants de la visita de Josep Gironès.

dimecres, 19 de gener del 2011

JOSEP GIRONÈS SIGNARÀ DIVENDRES A LA LLIBRERIA CAN SOLFA EXEMPLARS DEL SEU ÚLTIM LLIBRE, VIURE SENSE EL MEU FILL

L'escriptor Josep Gironès visitarà Ascó aquest divendres dia 21 de gener per a signar exemplars del seu darrer llibre, Viure sense el meu fill, a la Llibreria Can Solfa, situada al número 16 del carrer dels Clots. La trobada amb lectors i amics i signatura d'exemplars es farà de 6 a 7 de la tarda. Us hi esperem!
El prolífic i guardonat escriptor de la Fatarella novel·la un dels aspectes més tràgics i més poc tractats de la Guerra Civil, el rapte de nadons.
L'obra que signarà  ens obre el món i la vida de Maria, una dona de vuitanta anys, que assisteix a l’enterrament del seu fill Ferran, un nen que ella havia infantat un llunyà 8 de setembre de 1939 a la presó tarragonina de les Oblates, un nadó que li fou robat en aquell mateix instant, un fill que mai no li ha pogut dir «mare»…
Viure sense el meu fill és la narració d’una de les infàmies més grans de la nostra història recent. És la constatació de com una guerra pot afectar generacions senceres, forçades a viure en la ignorància, en la mentida o en el silenci perquè la veritat és del tot insuportable.
Maria i la vídua del seu fill, Marta, són les protagonistes d’una epopeia de guerra i postguerra. Són dues dones provinents de mons antagònics que, amb la seva capacitat d’estimar i comprendre, aconsegueixen conviure en un lloc comú, antic escenari de batalles, on el perdó i la pau són possibles.
Viure sense el meu fill és la narració d’una de les infàmies més grans de la nostra història recent. És la constatació de com una guerra pot afectar generacions senceres, forçades a viure en la ignorància, en la mentida o en el silenci perquè la veritat és del tot insuportable.

dimarts, 11 de gener del 2011

EDICIONS 62 I LA MAGRANA REEDITEN LES HISTÒRIES NATURALS I EL LLIBRE DE CAVALLERIES DE JOAN PERUCHO

L'escriptor Joan Perucho tornarà a ser a l'abast dels lectors. Després d'un grapat d'anys durant els quals no s'han fet reedicion de la seva obra i s'han anat exhaurint les existents, Edicions 62 i Edicions de la Magrana, respectivament, porten a les llibreries dos dels títols més destacats i coneguts de la seva literatura fantàstica. Edicions 62 publica Les històries naturals tot coincidint amb el cinquantè aniversari de la primera edició d'aquesta obra. La Magrana, amb voluntat editorial de recuperar títols de fons, publica el Llibre de cavalleries. Totes dues obres compten amb el mateix prologuista, Julià Guillamon.
Joan Perucho, nascut a Barcelona el 1920 i mort el 2003, i que dóna nom al premi de poesia que convoca anualment l'Ajuntament d'Ascó, és objecte de crítica i estudi de Julià Guillamon, qui va publicar el llibre Joan Perucho i la literatura fantàstica el1989 i també també va comissariar l'exposició El món de Joan Perucho. L'art de tancar els ulls l'any 1998, encarregada pel KrTU.
La Magrana reedita la primera novel·la de l'escriptor, Llibre de cavalleries, publicada el 1957, que té com a protagonista, Tomàs Safont, que és un alter ego idealitzat del mateix Perucho. La font d'inspiració de l'obra són les aventures de Marco Polo, una llarga expedició per països desconeguts entre meravelles, miracles i màgies.

Julià Guillamon recorda en el pròleg de l'obra editada per 62, Les històries naturals, que el 1957 Joan Perucho va ser jutge de Gandesa, i ressalta que aquesta obra, publicada per primer cop l’any 1960, és una reivindicació d’un paisatge gairebé inèdit en la novel·la catalana contemporània, que Perucho converteix en un escenari de meravelloses aventures i que la trama de la novel·la s’inspira lliurement en La volta al món en vuitanta dies de Jules Verne.

dissabte, 8 de gener del 2011

LA PROPERA EDICIÓ DE LA FIRA DEL LLIBRE EBRENC ES FARÀ ELS DIES 4 I 5 DE JUNY A MÓRA D'EBRE

La comissió organitzadora de la Fira del Llibre Ebrenc, formada pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), per l'Ajuntament de Móra d'Ebre i per l'Institut Ramon Muntaner, amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, ja porta uns mesos treballant per donar forma a l'edició del 2011 d'aquesta fira literària de referència i ja ha establert la data per a la celebració de la 8a edició. Serà el primer cap de setmana de juny, dissabte 4 i diumenge 5. Igual que en l'edició del 2010, l'organització continua apostant per obrir la fira dissabte a la tarde i diumenge tot el dia, vist el gran èxit de públic que va ajudar a augmentar la venda de llibres i la participació en les activitats organitzades.
Durant les properes setmanes, s'anirà informant amb detall de les novetats de l'edició 2011.