L'APARADOR DE CAN SOLFA

Si us interessen aquests o altres llibres, envieu-nos una petició a l'adreça electrònica cansolfa@hotmail.com i treballarem per satisfer-la.

VEURE LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL

Si voleu conèixer una mostra dels nostres llibres i autors d'interès local i territorial, continueu llegint aquest bloc.

divendres, 28 de setembre del 2012

COMENÇA LA JORNADA CARMEL BIARNÉS DEDICADA A LA PETJADA DELS TEMPLERS A LA RIBERA D'EBRE

 
Avui ha començat a Ascó el programa de les Jornades Europees del Patrimoni i de la IV Jornada d'Estudis Locals Carmel Biarnés, dedicada en aquesta edició a la petjada de l'Orde del Temple a la Ribera d'Ebre. Us reproduïm el programa, molt interessant i que compta amb importants novetats editorials com la reedició del llibre de Carmel Biarnés El meu riu, l'Ebre, que ha anat a càrrec de l'entitat cultural Lo Llaüt.
 
 
DIVENDRES 28 DE SETEMBRE

16.00 Recorregut fluvial amb el llaüt “Lo Roget”. Organitza: Regidoria de Turisme. Jornades Europees del Patrimoni.
20.00 Obertura de l’exposició Esteles funeràries al Pou de la Neu. Organitza: Regidoria de Turisme. Jornades Europees del Patrimoni.
22.00 Projecció de la pel·ícula El codi Da Vinci a la plaça de l’Església. A continuació, cinefòrum.

DISSABTE 29 DE SETEMBRE
SANT MIQUEL, PATRÓ DE L’ORDE DEL TEMPLE
17.00 A la plaça del riu i davant el pou en homenatge a Carmel Biarnés, es llegiran textos de la seva obra escollits per l’amic Jordi Ferrús i Batiste. A continuació, el Quartet de Corda de l’Escola Municipal de Música de Flix, dirigit per Alfons Guiu, interpretarà unes peces musicals.
17.45 A l’antic Hospital, inauguració de l’exposició Testimonis dels ordes del Temple i de l’Hospital a la Ribera d’Ebre. Jornades Europees del Patrimoni.

IV Jornada d’Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés: LA PETJADA DEL TEMPLE A LA RIBERA D’EBRE (Sala d’Actes de l’Ajuntament)
18.15 Inauguració de la jornada a càrrec de l’alcalde d’Ascó, el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, la presidenta del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i la presidenta de l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó.
18.30 Ponència a càrrec del director de l’Arxiu Nacional de Catalunya Josep Maria Sans Travé:
La fi del Temple set-cents anys després
19.15 Pausa-cafè
19.45 Presentació de la reedició del llibre de Carmel Biarnés El meu riu, l’Ebre a càrrec de l’escriptor i crític literari Sam Abrams.
20:30 Lliurament del IV Premi de Periodisme Carmel Biarnés. Amb la col•laboració de la Cadena SER.
20.45 Emissió del documental La petjada del Temple a la comanda templera d’Ascó, elaborat per Vídeo Ascó Televisió
21.00 Cloenda de la IV Jornada Carmel Biarnés

DIUMENGE 30 DE SETEMBRE

11.00 Visita guiada pels carrers del casc antic d’Ascó. Organitza: Regidoria de Turisme. Jornades Europees del Patrimoni.

dimarts, 11 de setembre del 2012

EL CERE PRESENTA LA DARRERA MISCEL.LÀNIA DEDICADA A ASCÓ



El Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE) va presentar ahir al vespre a la sala d'actes de l'Ajuntament d'Ascó la darrera edició de la seva publicació anual Miscel.lània, la número 22, aquest cop dedicada al municipi d'Ascó.
L'acte el van protagonitzar Àngels Pérez i Vicent Casadó, en representació de l'entitat, i Josep Martínez, tinent d'alcalde, en nom de l'Ajuntament.
Aquesta Miscel.lània conté fins a 17 articles dedicats al poble, al municipi, a la història, cultura, entitats i personatges d'Ascó, junt amb una nombrosa sèrie de fotografies que ofereixen imatges actuals i passades d'aquest municipi de la Ribera d'Ebre.


Aquest treball ofereix una mirada molt valuosa al poble i la gent d'Ascó des de diversos punts de vista. S'hi dediquen treballs i articles al poble i terme municipal, als habitants que tenia l'any 1817, a la repressió eclesiàstica als jocs d'atzar i un cas viscut el sele XVII a Ascó, al sant asconer Pere Sans Màrtir i altres dominics que van evangelitzar a l'extrem Orient entre els egles XVI i XIX, a Carmel Biarnés com a primer historiador dels moriscos a Catalunya. L'associacionisme d'Ascó també té dedicat un altre article, iagual que els antics abocadors de residus de la comarca com el d'Ascó, l'entitat Lo Llaüt, Video Ascó Televisió, el joc del trinquet al poble, la producció aiguardentera, la Setmana Santa asconenca, el ball de Diables d'Ascó, la Festa de Sant Antoni, un recull de contes de tradició oral, els premis Vila d'Ascó i els artistes asconencs del segle XX.  
Han pres part en  l'elaboració dels treballs d'aquest volum de més de 400 pàgines, i  que com és habitual conté també altres treballs d'interès per a la comarca, coneixedors i estudisos de la realitat, la història o la geografia o la cultura asconera com Biel Pubill, Josep Maria Raduà, Josep Serrano, Jordi Ferrús, Lourdes Ambròs, Aina Pubill, Maria Teresa Castelló, Anna Figueras, Núria Grau, Àngels Pérez, Òscar Saladié, Joan Farnós, Ventura Castellvell, Joan-Hilari Muñoz, Montserrat Anguera i Vicent Casadó.

INÈS VIDAL GUANYA PER SEGON COP EL PREMI DE NARRATIVA RIBERA D'EBRE



Inès Vidal Farré ha guanyat el 30è Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre amb el treball El metge i un gos d'atura, que editarà Cossetània. L'autora, que ja va guanyar el premi en una edició anterior amb Història del llop, ara ha sorprès amb una novel·la situada al Pirineu lleidatà que tracta l'abús sexual infantil i els efectes de l'abús de poder sobre els més indefensos, que portaran a un final inesperat. Durant l’acte de lliurament del Premi, presidit per l'alcalde de Barcelona Xavier Trias, el 29 d’agost a Vinebre, també es va presentar l’obra guanyadora en l’anterior edició, La vall de la matança, de Josep Masanés.

Segons les dades facilitades per l'editorial, Inès Vidal va néixer a Barcelona el 1972 i va residir entre Tarragona i el Pirineu lleidatà fins als 17 anys. Duu a terme la seva tasca professional com a arquitecta entre el principat i Eivissa. A més del Premi de Narrativa Ribera d'Ebre, que s'ha endut en dues edicions, també va guanyar el Premi de Narrativa Ciutat d'Eivissa per l'obra Dels llaços.

El metge i un gos d'atura sorprèn per la senzillesa de les formes, que, juntament amb el ritme narratiu, atorga intensitat a la trama. D'aquesta manera, el to de la narració s'adiu amb l'ambient rural que el lector anirà descobrint, més que per les descripcions de context, per uns personatges fortament marcats pel seu entorn. 

En la presentació de l'obra premiada en l'anterior edició, La vall de la matançaJosep Masanés va parlar sobre els objectius del seu treball, "dignificar la memòria dels nostres avantpassats i fer com ells, sortir endavant a la recerca d'una societat més digna". Sobre la novel·la, l'autor també va destacar que "tracta del darrer any de la guerra civil a Catalunya, surten les pors, les esperances i els anel·ls els personatges en el seu context." Per a ell, aquesta és una obra sobre actituds morals i el seu mateix títol ve motivat per la "vall de matança" que va ser la guerra.

LLIURAMENT DELS PREMIS LITERARIS VILA D'ASCÓ




La XXIV edició del Premi de Narrativa Vila d’Ascó l’ha rebut enguany una novel.la històrica.  El flagell del call de Barcelona, obra del doctor en filologia Anglesa Josep Lluís Gonzàlez Medina, de Sabadell, ha estat mereixedora del principal guardó de la nit literària d’Ascó que es va celebrar el dissabte 12 de maig passat. El guanyador d’aquest premi, que l’any vinent celebrarà el 25è aniversari, va rebre un premi de 3600 euros i l’editorial Cossetània en publicarà l’obra.

La novel.la, presentada inicialment amb un altre títol, és ambientada l’any 1348 al call jueu de Barcelona, en plena època del rei Pere III el Cerimoniós, quan el procurador primer i metge del rei ordena tancar els portals del call per impedir que hi entri la pesta negra. Però un cop presa aquesta mesura higiènica, es descobreix que s’hi produeixen diversos assassinats i que l’origen de la mortaldat es troba dins el mateix call, en una novel.la que també té un marcat caràcter psicològic.
L’autor, en el seu parlament, a més d’oferir una pinzellada sobre la novel.la, es va manifestar amb vehemència com un enamorat de la llengua catalana i de la paraula escrita.
L’edició d’enguany del VII Premi de Poesia Joan Perucho el va guanyar Anna Cortils, filòloga barcelonina i professora de català a la universitat de Lisboa. Atès que no va poder assistir a l’acte, el guardó el va recollir el seu company, l’escriptor Sebastià Benassar. El recull de poemes guanyador es titula Entre el desert i el cactus i és un homenatge de l’autora a un amic traspassat, un amic jove amb qui va compartir tantes coses i experiències, i que és reflectida com la seva particular tragèdia a la ciutat de Lisboa, que també esdevé una protagonista literària. El premi Joan Perucho està dotat amb 2400 euros, i l’editorial Meteora en publicarà el llibre.

En el decurs del sopar literari també es van lliurar els Premis de narrativa breu per a joves Sant Jordi en les edats de 14 a 17 anys i de 18 a 21. La nòmina de guanyadors d’aquesta edició és la següent: en la categoria general, Àngela Aubanell va rebre el premi per l’obra Estic sota teu, però tu sota les meves ordres, i Gemma Romeu el va rebre per Un àngel caigut del cel. En la categoria d’autors locals, Ivet Pubill va guanyar amb l’obra ORH+ i Marc Serra amb la narració La misteriosa història de Jan Moller.
Durant el sopar literari, organitzat per l’Ajuntament d’Ascó, també es va procedir al lliurament de les obres guanyadores del XXIV premi de Fotografia vila d’Ascó.
L’acte va ser conduït per la presidenta del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, Àngels Pérez i va comptar amb prop de 20 assistents, tant d’Ascó com de la comarca. En el moment dels discursos, l’alcalde Rafael Vidal va garantir la plena continuïtat d’aquests premis malgrat la difícil situació econòmica general que afecta negativament força premis literaris en forma de retallades. La regidora de Cultura, Angelines Gironés, va ressaltar la força, el paper i el ressò que tenen aquests premis per a les manifestacions culturals d’Ascó, de la Ribera d’Ebre i de les Terres de l’Ebre en conjunt, i també es va fer recordar a Antoni Tàpies, recentment traspassat, ja que va ser l’artista autor de l’escultura que es lliura als guanyadors dels premis literaris

 

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE LICORS TRADICIONALS, AIGUARDENTS I VINS GENEROSOS, PRIORAT, TERRA ALTA I RIBERA D'EBRE, DE MARIA TERESA CASTELLÓ I ANNA FIGUERAS







El passat divendres 4 de maig, l’Antic Hospital va acollir la presentació del llibre Licors tradicionals, aiguardents i vins generosos. Priorat, Terra Alta i Ribera d’Ebre, obra deMaria Teresa Castelló, professora resident a la Torre de l’Espanyol, i d’Anna Figueras, museòloga i resident a Torroja del Priorat.
La presentació va anar a càrrec del periodista Jordi Grau, va comptar amb la presència de Maria Teresa Castelló i l’acte, amb una sala plena, es va cloure amb un tast de licors i aiguardents tradicionals.
L’acte el va organitzar  l’Associació Cultural Lo Llaüt, amb la col·laboració de la regidoría de Cultura de l’Ajuntament d’Ascó i era inclòs dins el programa d’actes Primavera Cultural 2012.
La presentació va ser diferent i molt participativa, ja que diverses persones, tant d’Ascó com de pobles veïns, que havien sigut consultades per les autores del llibre, van voler col·laborar desinteressadament a l’acte  aportant ampolles dels licors casolans que fan per tal que els assistents les poguessin tastar. La coautora Maria Teresa Castelló també va voler guarnir l’espai amb una mostra de les herbes d’aquesta comarca que serveixen de base  per a la confecció d’aquests licors per a donar-les a conèixer i mostrar l’aprofitament tradicional que s’ha fet d’aquests productes de la terra.
Aquest volum ha servit per posar en valor una activitat, la confecció industrial  d’aiguardents i destil.lats,  així com l’elaboració casolana de licors i vins generosos, que té una llarga historia a les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat, però que aquests darrers decennis ha anat perdent-se i caient en l’oblit. Tot i això, la voluntat de recuperació d’aquesta saviesa i indústria popular es ve posant de manifest els darrers anys amb actes com l’exitosa creació de la Festa de l’Aiguardent
Precisament aquest ha estat el motiu que el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre afavorís  la realització d’aquest estudi, que les autores han realitzat visitant les tres comarques i parlant poble a poble amb moltes persones que hi han col.laborat aportant receptes d’aquests productes i també de la seva aplicació en els dolços. El treball aporta una valuosa informació històrica sobre el desenvolupament, l’evolució i la mort de la indústria que s’hi va dedicar.
En les pàgines del llibre, d’una lectura molt amena, hi trobareu un bon nombre de receptes de vins generosos, licors i aromatitzants, a més de remeis populars per a alleugerir i curar afeccions, i receptes de pastes i cócs en les quals l’aiguardent és utilitzat com a aromatitzant.


Títol: Licors tradicionals, aiguardents i vins generosos. Priorat – Terra Alta-Ribera d’Ebre
Autores: Anna Figueras i Maria Teresa Castelló
Editorial Farell
Col.lecció: Rebost i Cuina, 6
ISBN: 9788492811366
PVP: 17 euros