L'APARADOR DE CAN SOLFA

Si us interessen aquests o altres llibres, envieu-nos una petició a l'adreça electrònica cansolfa@hotmail.com i treballarem per satisfer-la.

VEURE LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL

Si voleu conèixer una mostra dels nostres llibres i autors d'interès local i territorial, continueu llegint aquest bloc.

diumenge, 28 de juny del 2009

ARMORIAL DELS NOBLES DE LES COMARQUES MERIDIONALS DEL PRINCIPAT DE CATALUNYA



Els escuts pintats heràldicament o blasons van sorgir al segle XII quan els cavallers es protegien el cap amb l'elm i el nasal que, al mateix temps, els feia poc identificables. Per superar aquest problema i distingir qui era cada lluitador des de la llunyania es va començar a guarnir amb colors i emblemes els escuts. Amb el pas dels anys, els escuts d'armes van anar fixant les seves característiques una de les quals és la seva trasmissió hereditària.
Malgrat el nom que porta, aquest estudi de Salvador-J. Rovira i Gómez supera el que seria pròpiament un armorial, és a dir, un recull d'armes i blasons. L'autor acompanya cada escut i la seva explicació d'un breu resum històric de cada llinatge referit a l'època moderna, tot i que algunes nissagues ja tinguin orígens medievals, i ho fa a partir del primer individu ennoblit o bé del qui n'era cap de casa en començar l'era moderna.
Així, per les pàgines d'aquest treball, referent de la ciència heràldica a les nostres comarques, hi desfilen els blasons de les famílies nobles de les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre. Aquí hi trobarem des dels llinatges Castellví, Montagut i Oriol de la Ribera d'Ebre, als Abària, Despuig o Oliver de Boteller de Tortosa; els Barberà, Bofarull i Folc del Baix Camp o els Icard, Mediona, Montoliu o Castellarnau del Tarragonès, entre el més d'un centenar de blasons que s'hi recullen.

Autor: Salvador-J. Rovira i Gómez
Editorial: Diputació de Tarragona
Col·leció: Guies Temàtiques de La Medusa/Art
ISBN: ISBN 978-84-95835-67-3
PVP: 22 euros