L'APARADOR DE CAN SOLFA

Si us interessen aquests o altres llibres, envieu-nos una petició a l'adreça electrònica cansolfa@hotmail.com i treballarem per satisfer-la.

VEURE LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL

Si voleu conèixer una mostra dels nostres llibres i autors d'interès local i territorial, continueu llegint aquest bloc.

dijous, 3 de febrer del 2011

L'ASCONER RAFAEL XAVIER VIDAL I SERRA, COMPOSITOR DE LA MISSA EN LA MAJOR COMMEMORATIVA DEL DESÈ ANIVERSARI DE LA CANONITZACIÓ DE PERE MÀRTIR SANS I JORDÀ


L’asconer Rafael Xavier Vidal Serra, besnét i nebot de músics i que va començar els seus primers estudis musicals amb Miquel Salvadó Jornet, Miquel de Solfa, va compondre l'any passat la Missa en La Major que es va estrenar amb motiu del desè aniversari de la canonització de Pere Sans Màrtir i Jordà.
Aquesta Missa en La Major és un conjunt emotiu de 12 peces que presenta moments de solemnitat i que evoluciona  a moments de recolliment, tot formant una estructura circular on el tema musical que presenten les trompes en l’Introit és recuperat més tard en el cant del comiat al final.
La partitura de l'obra és pensada per a una interpretació amb cor i orquestra de cambra, només amb flautes, oboè i trompes als vents, secció de corda i timbales.
Els assistents, entre els quals s'hi trobava el bisbe de Tortosa, Xavier Salinas, van omplir  l'església de Sant Joan Baptista d'Ascó el 2 d'octubre passat i van poder escoltar i gaudir per primer cop d'aquesta obra, que ha necessitat dos anys de dedicació musical de l'autor. Amb les notes ressonant sobre la pedra medieval del recinte sagrat, la Missa en La Major va captivar i sorprendre pel caire èpic i la força dramàtica interpretativa que desprenen alguns dels seus moviments, com l’Introit, el Sanctus o el Benedictus. La mateixa formació musical també aconsegueix contrastos amb moviments més càlids, com el Kyrie, l’Ofertori o l’Agnus Dei.
Els textos de la Missa s’alternen en 2 idiomes, el llatí i el català, fet que mostra la voluntat d'unir i fondre passat i present i que ens recorda les arrels de nostra tradició musical i cultural.

Rafael Xavier Vidal i Serra, va néixer el 1979, i va  començar els primers ensenyaments musicals de la mà de Miquel Salvadó Jornet, tant al Col.legi Públic d'Ascó com a les classes particulars instrumentals i de llenguatge musical que el nostre pare va oferir durant molts anys a casa nostra, a Can Solfa.
Amb els anys, Rafael Xavier Vidal Serra ha anat desenvolupant la seva passió per la música. A l’Escola de Música d’Ascó es va iniciar en l’aprenentatge del piano. Després va continuar els estudis a l’Acadèmia Montagut de Lleida i es va examinar per lliure al Conservatori Professional de Música de Lleida, on va cursar estudis d’Harmonia.
A Barcelona va estudiar Economia i després va entrar a treballar al departament de Comptabilitat de l’ESMUC, l’Escola Superior de Música de Catalunya, on va poder posar en pràctica la seva inquietud per l’escriptura musical. Hi va prendre part en diversos cursos de composició i algunes de les seves peces van ser interpretades per estudiants de  la mateixa ESMUC.
Si bé prefereix definir-se com compositor amateur, i no com a intèrpret, cada any  col·labora, junt amb el seu germà David, en la tradicional processó de l’Angelet que se celebra el diumenge de Pasqua després de Missa Major, a la plaça de l'Església d'Ascó. Aquesta representació parateatral original i pròpia del nostre poble se celebra actualment sota la direcció musical de Miquel Salvadó Llop i els tres músics interpreten en viu una petita suite composada per Miquel Salvadó Jornet, qui va ser el seu primer mestre de música.
Rafael Xavier Vidal Serra va començar a aficionar-se en l'escriptura musical de ben jove, i aquest neguit li va ser la porta d'entrada en l’ofici musical. Va guanyar la primera edició del concurs de composició musical de l'Escola Municipal de Música d’Ascó. Posteriorment, l’any 2000, i en ocasió de la canonització del Beat Pere Sans i Jordà, va rebre l'encàrrec d’adaptar la música d’un dels goigs que honoren el sant asconer, frare dominic missioner a la Xina del segle XVIII, on va morir màrtir. Aquesta adaptació  si bé inicialment pensada a quatre veus per a l'Orfeó d'Ascó, la van interpretar en versió per a cor i orquestra la Coral Arquitectura i l’Orquestra de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) dins la festa que Ascó va dedicar al seu sant.
També ha composat diverses obres instrumentals per a piano, per a cobla, simfòniques i també corals, entre les quals destaca la peça Gent d’Ascó, que ha estat incorporada al repertori habitual de l’Orfeó d’Ascó.
En la imatge podem veure Rafael Xavier Vidal i Serra durant un moment de la interpretació musical de la processó de l'Angelet de l'any passat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada