L'APARADOR DE CAN SOLFA

Si us interessen aquests o altres llibres, envieu-nos una petició a l'adreça electrònica cansolfa@hotmail.com i treballarem per satisfer-la.

VEURE LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL

Si voleu conèixer una mostra dels nostres llibres i autors d'interès local i territorial, continueu llegint aquest bloc.

dijous, 13 d’octubre del 2011

TERCERA EDICIÓ DELS PREMIS DE PERIODISME CARMEL BIARNÉS

L'Ajuntament d' Ascó va acollir dissabte passat dia 8 la tercera edició de la Jornada d'Estudis Locals i Territorials dedicada a Carmel Biarnés, acte durant el qual es van lliurar els premis de periodisme dedicats a aquesta temàtica.

El premi d'internet el va obtenir l'article Els jocs en temps dels moriscos, publicat pel professor asconer Biel Pubill al seu bloc Ben jugat! Jocs tradicionals . El premi de premsa el va obtenir el periodista Marc Soler, amb l'article intitulat "Històries mineres", publicat a La Vanguardia i dedicat als deu anys del museu de les mines de Bellmunt del Priorat. El premi de televisió va ser per al Grup de Comunicació Taelus i el seu programa dedicat a "La Catalunya Rebel - La Guerra de Successió". En canvi, el jurat va considerar deixar desert el premi de ràdio.
La jornada d'enguany en record d'aquest il.lustre i polifacètic asconer estava emmarcada per una frase seva referent a l'Ebre que personalitza Ascó; "Us deixo a tots lo meu riu com a herència".  Tenint el riu com a centre de la commemoració d'enguany, el professor Sam Abrams va pronunciar la conferència dedicada a "El riu, dins i fora de nosaltres", en la qual va recordar cites de grans autors de la literatura, tant d'Orient com d'Occident i va palesar el paper que han tingut els rius en la literatura universal, tant quan s'ha utilitzat com a imatge interior de la vida de les persones com quan s'hi han referit com a fet geogràfic real.
Sam Abrams va començar amb una cita sobre el riu en el llibre del Gènesi com a exemple del seu paper a la Bíblia i la tradició judeocristiana i amb una altra cita d'Heròdot com a exemple de la cultura greco-llatina i, passant per tot el món i les diverses etapes històriques, va acabar amb El meu riu Ebre, de Carmel Biarnés, publicat el 1984 i amb Visió de l'Ebre català, d'Artur Bladé, de 1983. Abrams va reivindicar el paper de referència d'aquests dos autors de la Ribera d'Ebre i va exemplificar el paper de l'Ebre en les seves obres. Després de ressaltar la seva importància, Abrams també va demanar una reedició digna de les obres de Carmel Biarnés.
L'historiador Josep Antoni Collazos va desenvolupar la ponència "La memòria del camí de sirga", fruit del seu treball i del de l'antropòloga Eva Castellanos, autors del treball "Llaüters de l'Ebre". Durant la seva exposició va fer un ampli repàs del camí de sirga en tot els seus vessants, històric, econòmic, social, etnològic...
La jornada va començar a la plaça del Riu i davant el pou d'homenatge a Carmel Biarnés amb una lectura de textos de la seva obra escollits pel riba-rojà i amic Josep Sebastià Cid i Català. A continuació, la cantant Cecília Aymí va oferir un recital acompanyada de Rossend Aymí al piano.
Posteriorment es va inaugurar l'exposició "Aigua" a l'Antic Hospital, que es podrà visitar fins al 23 d'octubre de les 7 a les 8 de la tarda.
La jornada, a la qual van assistir un centenar de persones, va cloure amb la projecció del documental "Solcant l'Ebre amb Lo Roget", elaborat per Vídeo Ascó Televisió i que recupera l'Auca del bandoler morisc Lo Roget escrita pel mateix Carmel Biarnés.
Finalment, l'alcalde Rafael Vidal i la regidora de Cultura Angelines Gironés van presentar davant la família de Carmel Biarnés la placa que es col.locarà en el nou llagut que aviat solcarà l'Ebre, creat per l'impuls de l'Ajuntament d'Ascó amb el suport de la Generalitat i que portarà per nom Lo Roget: "El llaüt Lo Roget pren el nom del famós bandoler que, com el mateix Ebre, caminà lliurement amunt i avall de la comarca protagonitzant tota sort d'aventures".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada