L'APARADOR DE CAN SOLFA

Si us interessen aquests o altres llibres, envieu-nos una petició a l'adreça electrònica cansolfa@hotmail.com i treballarem per satisfer-la.

VEURE LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL

Si voleu conèixer una mostra dels nostres llibres i autors d'interès local i territorial, continueu llegint aquest bloc.

dimarts, 12 d’octubre del 2010

UN ARTICLE SOBRE ELS MORISCOS PUBLICAT AL BLOC DE CAN SOLFA OBTÉ EL II PREMI DE PERIODISME CARMEL BIARNÉS EN LA MODALITAT D'INTERNET

Aquest cap de setmana es va lliurar a Ascó la segona edició dels premis de periodisme Carmel Biarnés, organitzats per l'Ajuntament d'Ascó, l'Associació Cultural Lo Llaüt i el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, i que compten amb la col·laboració de la Cadena SER. Aquests premis tenen la voluntat de difondre la tasca investigadora que es fa tant des de l’associacionisme com a títol individual sobre temàtiques de caràcter local o comarcal a tots els territoris de parla catalana i compten amb quatre modalitats diferents (premsa, ràdio, televisió i internet). El resultat es va fer públic dissabte dia 9 en el marc de la II Jornada d'Estudis Locals i Territorials dedicada dissabte a aquest polifacètic homenot de la Ribera d'Ebre.

El jurat d'aquest premi de periodisme, format per Miquel Esteve, Aleandra Guerrero, Joan Launes, Àngels Pérez i Aurora Serrano va atorgar el premi en la modalitat d'Internet a un article publicat el 9 de juny passat en aquest mateix bloc de la Llibreria Can Solfa. L'article porta per títol  Homenatge als moriscos en el quart centenari de la seva expulsió: L'expedició ebrenca visita el poble morisc d'Ascó i és dedicat a l'expedició formada per navegants de les Terres de l'Ebre que van commemorar els 400 anys de l'expulsió dels moriscos tot rememorant la ruta del seu exili rius Segre i Ebre avall fins a ser embarcats al port de la Ràpita. Aquest treball, escrit per Jordi Grau, té un caràcter divulgatiu i se centra en la visita el poble vell d'Ascó, que encara manté importants restes de l'època i que és el municipi que les té més ben documentades.
El mateix jurat va guardonar el periodista Marc Soler per l'article que va publicar a La Vanguardia dedicat al projecte de recuperació de la memòria històrica de l'estació de ferrocarril de Móra la Nova i que porta per títol Història que viatja en raïls. El jurat també va atorgar menció especial al treball Els rentadors públics de la Terra Alta, obra de Loreto Meix publicada al Butlletí del Centre d'Estudis de la Terra Alta.
Pel que fa al premi de ràdio, el jurat el va declarar desert.
El premi de televisió es va atorgar a Vídeo Ascó Televisió pel reportatge Documental en commemoració del Quart centenari de l'expulsió dels moriscos. En aquest categoria televisiva, també es va atorgar menció especial a l'obra Congrés de Cultura Popular i Tradicional de les Terres de l'Ebre, de Santi Valldepérez.  
La II Jornada d’Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés s'ha dedicat enguany a la recerca arqueològica a redòs de l’Ebre, un dels aspectes als quals l'asconer Carmel Biarnés es va dedicar en vida.

La Jornada la van protagonitzar les ponències “La figura de Carmel Biarnés, pioner de l’arqueologia asconenca. De l’erudició a l’academicisme”,  a càrrec de la doctora  en Arqueologia Margarida Genera i  “Els campaments militars d’inicis de la conquesta romana a la vall de l’Ebre” a càrrec del professor d’Arqueologia Jaume Noguera.
La diada va començar  amb un acte d’homenatge a Carmel Biarnés realitzat a la vora del monument que el recorda a la riba de l'Ebre, en el qual l’estudiós local vinebrà Josep M. Pros va llegir textos de la seva obra. El clarinetista Bartolomé García-Plata també hi va interpretar uns homenatges del compositor Béla Kóvacs. Posteriorment, el mateix Josep Maria Pros, que va ser amic personal de Carmel Biarnés, va inaugurar una exposició de la seva obra de collages.
La Jornada, que es va desenvolupar al Casal d'Ascó, també va comptar amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, la Cadena Ser, Vídeo Ascó Televisió i l'Institut Ramon Muntaner.

6 comentaris:

  1. felicitats. La feina ben feta sempre té compensacions: per part d'un mateix en tots els casos, i de vegades també des de fora.

    ResponElimina
  2. Moltes felicitats lourdes i Jordi. Petons i una forta estimada per l'Agnès.

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Moltes gràcies, Jesús. A més, ens plau molt de poder-te felicitar per la nova recompensa a la teva constància i originalitat

    ResponElimina
  5. Xavi, moltes gràcies! A veure si mos veiem aviat tots plegats!

    ResponElimina
  6. Moltes felicitats pel premi! Desitgem que us esperoni a continuar amb la tasca de al cultura. Una abraçada Jordi C. i Amparo

    ResponElimina