L'APARADOR DE CAN SOLFA

Si us interessen aquests o altres llibres, envieu-nos una petició a l'adreça electrònica cansolfa@hotmail.com i treballarem per satisfer-la.

VEURE LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL

Si voleu conèixer una mostra dels nostres llibres i autors d'interès local i territorial, continueu llegint aquest bloc.

dijous, 7 d’abril del 2011

PRESENTACIÓ CONJUNTA DE LES OBRES GUANYADORES DELS PREMIS LITERARIS VILA D'ASCÓ 2010


Ascó va viure divendres la celebració anual de presentació de les obres guanyadores de la darrera edició dels Premis Literaris Vila d’Ascó 2010.
En un saló de plens de l’Ajuntament ple d’assistents, es va desenvolupar la presentació dels llibres L’Artefacte, del col•lectiu Pep Campei, guanyador del XXII Premi Literari Vila d’Ascó; el llibre Els crisantems, de Rafael Haro, guanyador del Vè Premi de Poesia Joan Perucho, i el llibre que aplega les obres guanyadores dels Premis de Narrativa breu per a Joves: Diari d’un jove iraquià, de Víctor de la Torre Estévez, Predestinat a preservar el passat, de Glòria Montaña Faiget, Ens queda l’esperança, de Francesc Miró Rafael, i Demissus Pedis, de Joan Montaña Martínez.


Mireia Grangé, coordinadora de Joventut del Consell Comarcal, va presentar les quatre obres dels autors més joves, editades per l'Ajuntament d'Ascó. De l’obra Diari d’un jove iraquià, va destacar que contenía una temática, la guerra d’Irak, gens habitual per a una persona de l’edat de l’autor. De l’obra Predestinat a preservar el passat va fer esment que és un viatge en el temps a partir d’una ampolla de vi en la qual es reflecteix el canvi generacional en el treball a la vinya. Ens queda l’esperança se situa en un no massa llunyà maig del 68 que havia fet moure el món sencer i Demissus Pedis ens ofereix un món nou a través de cavitats subterrànies amb uns éssers que són evolució dels homes en espai sense llum.

L’escriptor flixenc Albert Guiu va presentar l’obra Els crisantems, que publica l’Editorial Meteora, i va destacar la reflexió que Rafael Haro hi ha fet de la mort, els matisos infinits i les perspectives múltiples que l’autor ofereix en la seva obra de l’esdeveniment que representa la máxima tragedia dels éssers vius. Segons Guiu, en aquesta reflexió, l’autor passeja els seus ulls per paisatges, sensacions i sentiments i acaba motivant que la vida sigui celebrada en positiu.

L’ampostí Rafael Haro va confessar que aquest poemari li havia costat moltíssim d’escriure i va afirmar que tots tenim molta por a la mort, i que l’única mort que no plorem és la nostra. També va asegurar que quan parlem de crisantems, xiprers i làpides, s’acaba tot. És la fi de la nostra vida, i la fi de les coses que hem estimat.

Judit Juncosa, cap de premsa de l’editorial Cossetània, va presentar L’Artefacte. Una obra de la qual en va destacar l’originalitat, l’estructura, la prosa fresca i la personalitat inquietant dels personatges. Va ressaltar que era obra d’un col•lectiu d’escriptors que havien format part del taller d’escriptura de l’Ateneu Barcelonès i que l’acció tenia lloc en l’acte de lliurament d’un premi literari internacional a Andorra.


Els membres del col•lectiu Pep Campei presents van reconèixer el mestratge i coordinació de l’escriptor Pep Albanell i van recordar que L’Artefacte havia sorgit fa cinc anys com a primer treball conjunt, que després havien realitzat tots els cursos formatius d’escriptura i encara ara continuaven escrivint junts. És una novel•la estranya, un artefacte literari, la temática del qual és el desig humà de sentir-se valorat, el desig del triomf, van concloure.


L’acte va comptar amb la presencia de la regidora de Cultura, Angelines Gironés, i de l’alcalde d’Ascó, Rafael Vidal, que, per acabar, va ressaltar el gran nivell dels premis any rera any, i va remarcar que són els premis literaris de més tradició i més ben dotats de les Terres de l’Ebre, un referent a la demarcació i a Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada