L'APARADOR DE CAN SOLFA

Si us interessen aquests o altres llibres, envieu-nos una petició a l'adreça electrònica cansolfa@hotmail.com i treballarem per satisfer-la.

VEURE LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL

Si voleu conèixer una mostra dels nostres llibres i autors d'interès local i territorial, continueu llegint aquest bloc.

dilluns, 4 de gener del 2010

LA BARRETINA, LA IMATGE TÒPICA DEL (PAGÈS) CATALÀ


La barretina, la imatge tòpica del (pagès) català és sens dubte un dels darrers llibres publicats pel traspassat historiador reusenc Pere Anguera. L'obra, editada aquest mes de setembre passat, enllaça amb una de les fonamentals línies de treball que l'autor va mantenir durant tota la seva vida, els orígens del catalanisme, tant referit a l'àmbit polític i associatiu com al cultural.
En aquest col·lecció dels Episodis de la història també hi va publicar altres treballs de recerca, com El Sexenni democràtic  i el desvetllament del catalanisme o bé Els malcontents del corregiment de Tarragona, sobre els precedents del carlisme, un altre dels seus temes principals d'investigació.
La utilització de la barretina, comuna a l'època moderna tant al camp com a la ciutat, caigué entre els sectors populars -en altres sectors el retrocés ja s'havia iniciat abans- durant la segona dècada del segle XX. En retrocedir-ne l'ús habitual, aleshores aquesta peça acaba esdevenint un símbol de catalanitat. Pere Anguera hi explica el moment de glòria simbòlica de la barretina durant els anys de canvi del segle XIX al segle XX.
Títol: La barretina, la imatge tòpica del (pagès) català
Autor: Pere Anguera
Editorial: Rafael Dalmau Editor
Col·lecció: Episodis de la història, núm. 353
ISBN: 978-84-232-0732-9
PVP: 6 euros

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada