L'APARADOR DE CAN SOLFA

Si us interessen aquests o altres llibres, envieu-nos una petició a l'adreça electrònica cansolfa@hotmail.com i treballarem per satisfer-la.

VEURE LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL

Si voleu conèixer una mostra dels nostres llibres i autors d'interès local i territorial, continueu llegint aquest bloc.

divendres, 11 de setembre del 2009

CAP DE BROT

 
Cap de brot presenta l'ocupació de Reus per les tropes borbòniques després de l'11 de Setembre. És la novel·la de l'etapa posterior i del segle XVIII català, és a dir, la de l'inici de la colonització castellana sobre Catalunya, la qual apareix perfectament explicada a nivell de carrer, de reacció popular, mostrant la penetració, l'entrada dels costums i les lleis forasteres de manera perfectament clara al llarg de la primera part de la novel·la. Ens trobem doncs, davant d'una novel·la i no d'un pamflet històric, polític o nacionalista.
El personatge és Pere, fill de pagès acabalat i tinent de l'exèrcit català que defensà la causa de l'Arxiduc Carles lluitant a Barcelona. Descobrim en els primers capítols la dificultat d'adaptació a la vida de «vençut», a Reus; l'existència del «bandolerisme», concretament de les partides de Carrasclet, que s'oposaven al resultat de la guerra. Pere hi manté contactes i quan es veu perseguit pels borbònics, com a conseqüència d'un conflicte produït amb un oficial de l'exèrcit, es refugia amb en Carrasclet i inicia l'etapa de bandoler.
Tota la primera part de la novel·la és clarament evocadora de la situació que produí el Decret de Nova Planta, la dependència política de Madrid així com la reacció popular. Apareix, també, tot l'escenari de la guerra i les activitats dels guerrillers al Montsant. La segona part de la novel·la mostra l'evolució del personatge cap a una posició i ideologia pragmàtica i mercantilista que és un reflex del segle XVIII i de bona part del pensament econòmic català de la segona meitat del segle. La reconstrucció de Catalunya, allò que la pot salvar com a nació, passa per la creació d'una riquesa i una economia forta. Si Catalunya no té exèrcit ha de tenir un poder que la faci ser un element clau dins l'estructura de l'Estat, que li doni una projecció i una força que defensi la seva identitat nacional.
Aquesta és l'edició completa de la novel·la, que l'any 1979 va quedar finalista del premi Sant Jordi i va tenir una gran ressò popular en una època en què la novel·la històrica encara era poc habitual en la literatura catalana.
Autor: Ramon Pallicé
Editorial: Pragma Edicions
Col·lecció: Clavis, núm. 1 
ISBN: 8493495212
PVP: 21 euros