L'APARADOR DE CAN SOLFA

Si us interessen aquests o altres llibres, envieu-nos una petició a l'adreça electrònica cansolfa@hotmail.com i treballarem per satisfer-la.

VEURE LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL

Si voleu conèixer una mostra dels nostres llibres i autors d'interès local i territorial, continueu llegint aquest bloc.

dijous, 11 de març del 2010

CRÒNIQUES DE MORTS, VIUS I DELICATS, DE JOSEP GIRONÈS


A Rocaura hi havia tres elements centrals: un cementir tranquil, un savi, de nom Lifons -un "delicat" que va morir amb cara  de satisfet- i un narrador.
Lifons va deixar gairebé 100 mil pessetes i una nota en la qual afirmava que aquests diners eren per a pagar el seu enterrament, el taüt i l'enterrador, perquè de misses no n'hi calien, i si era possible, que l'enterressin a prop d'un xiprer. I mentre els fedataris públics s'entretenien en calcular els cabals existents del difunt, el narrador  va poder rescatar el seu manuscrit gairebé intacte.
El manuscrit ens descobreix i reviu tot un món enterrat al cementiri, vivències i morts dels difunts, històries iròniques barreja de realitat i ficció explicades entre les illes de nínxols dedicades als quatre evangelistes, els sants metges i santa Bàrbara. Les arrels fondes del poble, que amaguen el joc de la vida i la mort i que igualen rics i pobres, acaben explicades pels records i les facècies que atorguen els noms amb què són reconegudes cadascuna de les tombes.
La deliciosa, atractiva i personal prosa del fatarellenc Josep Gironès ens captivarà durant tot el llibre. I qui ha gaudit llegint La cabana o Planys de figuera blanca devorarà aquestes cròniques que ens expliquen el nínxol del més ric del poble, el nínxol de ressuscitat, la tomba de la matona, la tomba del gos de Mauthausen, la de l'home nu, la del moro Mussa o la futura tomba del brigadista, entre moltes altres històries personals.
Josep Gironès va merèixer amb aquesta obra el premi Sant Carles Borromeu de contes i narracions 2008, lliurat en la XXXI Nit Literària Andorrana.

Títol: Cròniques de morts, vius i delicats
Autor: Josep Gironès Descarrega
Editorial: Banc Internacional - Banca Mora
ISBN: 978- 99920-1-737-1

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada