L'APARADOR DE CAN SOLFA

Si us interessen aquests o altres llibres, envieu-nos una petició a l'adreça electrònica cansolfa@hotmail.com i treballarem per satisfer-la.

VEURE LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL

Si voleu conèixer una mostra dels nostres llibres i autors d'interès local i territorial, continueu llegint aquest bloc.

dimecres, 2 de febrer del 2011

L'EXILIADA, SEGONA PART, D'ARTUR BLADÉ I DESUMVILA

En el procés de recuperació literària i humana que significa la publicació de l'Obra Completa d'Artur Bladé i Desumvila, Cossetània Edicions acaba de publicar la segona part de l'Exiliada, obra que encara restava inèdita de l'escriptor, polític i polifacètic homenot de Benissanet
Aquest volomu forma un conjunt amb el primer del Cicle de l’Exili, i constitueix una crònica coral de l’expatriació catalana del segle XX.  
Aquesta segona part de L’Exiliada apareix  a la llum pública prop de setanta anys després de ser escrita i n'abraça —dintre el primer exili «francès» de 1939 a 1942— els dos darrers anys. La crònica d’aquest primer exili a França viscut de 1939 a 1942 havia estat publicada en un primer volum intitulat L’Exiliada per l'editorial Pòrtic l'any 1976, però només comprenia els anys 1939-1940 perquè durant molt de temps es va creure que aquest era el termini que Artur Bladé havia escrit.
Però el desembre de 1995, el seu fill, Artur Bladé Font, va descobrir, entre els papers inèdits, les llibretes manuscrites del que havia de ser aquest segon volum de l'Exiliada, amb textos que comprenien els anys1941 i 1942). Artur Bladé Font va ordenar-lo i va transcriure'l, tot completant a peu de pàgina les biografies dels més de dos-cents noms que s'hi citen.
Albert Manent, al pròleg d'aquest volum, destaca la transcendència dels fets que relata el llibre, que fan que aquesta sigui una obra plenament vigent: “Aquesta segona part de L’Exiliada és un document de primer ordre perquè no coneixem cap relat tan extens d’algun país on els exiliats fessin estada. I, tot i els gairebé setanta anys que han passat d’ençà que aquest testimoniatge viu fou escrit, no ha perdut vigència.."
Xavier Garcia, coordinador de l’obra i gran coneixedor de la personalitat d'Artur Bladé, compara la qualitat d’aquesta segona part del text amb la de la primera i recorda el paper de Bladé com a “escriptor de l’exili: Garcia considera que“Aquesta segona part té tanta qualitat literària i interés històric com la primera de 1976, altament valorada per la crítica. Recordem que Joan Triadú, a les seves memòries, ha qualificat Bladé com “l’escriptor dels exiliats”, un escriptor, afegim, a qui ha calgut arribar al centenari del seu naixement, el 2007, per a que fossin publicades les seves obres completes i, per tant, ser reconegut i redescobert àmpliament.”

Títol: L'Exiliada, segona part
Autor: Artur Bladé i Desumvila
Editorial: Cossetània
Col·lecció: Obra completa d'Artur Bladé, núm. 9
ISBN: 978-84-9791-774-2
PVP: 19,90 euros

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada