L'APARADOR DE CAN SOLFA

Si us interessen aquests o altres llibres, envieu-nos una petició a l'adreça electrònica cansolfa@hotmail.com i treballarem per satisfer-la.

VEURE LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL

Si voleu conèixer una mostra dels nostres llibres i autors d'interès local i territorial, continueu llegint aquest bloc.

divendres, 28 de gener del 2011

VISITES GUIADES ALS ESPAIS DE LA BATALLA DE L'EBRE

El Consorci Memorial de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) està desenvolupant un ampli programa de visites guiades als espais de la Batalla de l'Ebre. Aquest dissabte 29 de gener es dedica a la presència i el seguiment de la Batalla de l’Ebre, que va ser una constant als mitjans de l’època. El Centre d’Interpretació Les Veus del Front al Pinell de Brai, permet realitzar una reflexió necessària del paper de la premsa i la propaganda en temps de conflicte armat.
La proposta d’aquest dissabte condueix els seus participants pel Centre d’Interpretació Les Veus del front, amb el propòsit de conèixer quin era el tractament que els mitjans de comunicació de l’època realitzaven del conflicte.
Així mateix, l’exposició analitza, amb detall, les diferències ideològiques que es pretenia transmetre a fi d’influenciar l’opinió pública.
En aquest sentit, interessava mantenir el control de tota la informació que pogués repercutir en la moral dels combatents de manera que s’intervenia en qualsevol mitjà que fos susceptible d’anar contra els idearis polítics establerts.
El control esdevenia exhaustiu i no descuidava ni el front, ni la reraguarda. A nivell internacional, també es treballava per influir en la societat a fi que pressionessin els seus governants i es posicionessin en favor d’un dels dos bàndols.
L’itinerari també preveu la visita a l’espai històric de les Cases caigudes, a la mateixa població.
El punt de trobada per a tots els participants serà el Centre d’atenció i recepció al visitant de Corbera d’Ebre (C/Freginals, 18-24), a un quart de dotze del migdia (11:15 h).
Els itineraris tindran una durada aproximada de dues hores. El nombre de participants és limitat. Per a més informació i reserves 616.936.052 //info@batallaebre.org.
Aquest centre de Corbera d'Ebre disposa d'un magnífic punt de venda de llibres dedicat a la Guerra Civil i etapes prèvies i posterior, la República i la postguerra, en el qual podreu adquirir publicacions per a ampliar coneixements sobre aquesta temàtica i que us serviran de record de la vostra estada.


L'endemà diumenge 30 de gener hi ha una altra visita guiada. Més enllà dels fets bèl•lics, cal analitzar amb detall l’organització del dia a dia a les poblacions veïnes al conflicte. Flix i Benissanet compten amb la presència de refugis antiaeris de característiques molt diferents però amb un mateix objectiu: salvaguardar la població dels nombrosos atacs soferts per l’aviació del bàndol franquista.

L’itinerari de diumenge centra l’atenció en l’organització de la població civil i els atacs que es rebien des de l’aire.
La població de Flix va ser una de les primeres poblacions catalanes sotmeses a l’acció dels bombardeigs franquistes i, per la seva ubicació, un enclavament d’especial valor estratègic per a poder desenvolupar, amb èxit, qualsevol acció militar.
El refugi de Flix és un petit exemple del conjunt de galeries que s’amaguen sota els carrers del municipi i que serviren de protecció a bona part de la població. En aquesta ocasió, els participants tindran l’oportunitat d’aproximar-se a les sensacions d’incertesa i pànic que acompanyaven a les persones que sofrien els atacs.
En acabar, el recorregut transcorrerà fins a la Font Gran de Benissanet, al subsòl de la qual s’hi troba un refugi de característiques molt diferents a les de Flix. En aquest cas, trobem una població que restà a la reraguarda republicana i que per tant, calia protegir dels atacs aeris.
En la construcció del refugi hi varen prendre part un contingent de soldats republicans i un grup de noies del poble d’entre 14 i 16 anys. El seu testimoni queda recollit en un audiovisual.
El punt de trobada per a tots els participants tornarà a ser el Centre d’atenció i recepció al visitant de Corbera d’Ebre (C/Freginals, 18-24), a un quart de dotze del migdia (11:15 h). Els itineraris tindran una durada aproximada de dues hores. El nombre de participants és limitat. Per a més informació i reserves 616.936.052 //info@batallaebre.org
Avís important: per a participar en els itineraris es requerirà reserva prèvia. En cas contrari, l’organització es reserva el dret de modificar o suspendre l’activitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada