El Consell de Govern de la Generalitat va aprovar en la seva reunió d'ahir dimarts dia 22 de març la declaració de la jota com a element festiu patrimonial d'interès nacional. L'acord també inclou la jota dins el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, tot equiparant-la així en consideració i protecció amb la de la sardana.
El text de l'acord ressalta que la jota és una música, un cant i una dansa de parella -tot i que també es pot ballar individualment- estesa per gran part de la península Ibèrica i les illes Balears i Canàries, així com per diferents punts de l'Amèrica Llatina. A Catalunya, la jota, amb diverses denominacions i característiques, és present a diferents punts de les comarques pirinenques i de ponent, a les zones veïnes amb les comarques catalanoparlants de l'Aragó, punts de la Catalunya Nova i principalment a les comarques de les Terres de l'Ebre i el Priorat.
Documentada per diverses fonts des de mitjans del segle XVIII, s'ha mantingut viva fins l'actualitat, tant en el cas de la jota ballada com en el de la jota cantada improvisada.
Documentada per diverses fonts des de mitjans del segle XVIII, s'ha mantingut viva fins l'actualitat, tant en el cas de la jota ballada com en el de la jota cantada improvisada.
La jota cantada és l'element més singular de la música tradicional a les Terres de l'Ebre, i s'ha mantingut amb força a nombroses localitats. La part musical, va normalment a càrrec d'una rondalla. Pel que fa als continguts, les jotes improvisades tracten -i han tractat- sobre qualsevol tema depenent de l'acte o celebració en què es troben. En actes públics i concerts versen habitualment sobre la festa i la localitat on canten.
En el mateix acord, el Consell de Govern de la Generalitat també va aprovar la declaració com a festes tradicionals d'interès nacional les celebracions següents:
L'Encamisada de Falset (Priorat), els Tonis de Taradell (Osona), els Tonis Santa Eugènia de Berga (Osona), els Tres Tombs d'Igualada (Anoia) i els Tres Tombs de Sant Antoni de Valls (Alt Camp).
La jota és ballada en 7 municipis de la comarca i a la Ribera d'Ebre hi ha una ferma voluntat de recuperació, motiu pel qual l'11 de setembre passat se'n va fer la primera trobada comarcal. En el vídeo següent podreu escoltar la jota d'Ascó, que es toca tres dies a la plaça de l'Església durant la Festa Major de Sant Antoni, celebració que també va ser declarada l'any passat festa tradicional d'interès nacional .
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada