La presentació va anar a càrrec del periodista Jordi Grau, va comptar amb la presència de Maria Teresa Castelló i l’acte, amb una sala plena, es va cloure amb un tast de licors i aiguardents tradicionals.
L’acte el va organitzar l’Associació Cultural Lo Llaüt, amb la col·laboració de la regidoría de Cultura de l’Ajuntament d’Ascó i era inclòs dins el programa d’actes Primavera Cultural 2012.
La presentació va ser diferent i molt participativa, ja que diverses persones, tant d’Ascó com de pobles veïns, que havien sigut consultades per les autores del llibre, van voler col·laborar desinteressadament a l’acte aportant ampolles dels licors casolans que fan per tal que els assistents les poguessin tastar. La coautora Maria Teresa Castelló també va voler guarnir l’espai amb una mostra de les herbes d’aquesta comarca que serveixen de base per a la confecció d’aquests licors per a donar-les a conèixer i mostrar l’aprofitament tradicional que s’ha fet d’aquests productes de la terra.
Aquest volum ha servit per posar en valor una activitat, la confecció industrial d’aiguardents i destil.lats, així com l’elaboració casolana de licors i vins generosos, que té una llarga historia a les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat, però que aquests darrers decennis ha anat perdent-se i caient en l’oblit. Tot i això, la voluntat de recuperació d’aquesta saviesa i indústria popular es ve posant de manifest els darrers anys amb actes com l’exitosa creació de la Festa de l’Aiguardent
Precisament aquest ha estat el motiu que el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre afavorís la realització d’aquest estudi, que les autores han realitzat visitant les tres comarques i parlant poble a poble amb moltes persones que hi han col.laborat aportant receptes d’aquests productes i també de la seva aplicació en els dolços. El treball aporta una valuosa informació històrica sobre el desenvolupament, l’evolució i la mort de la indústria que s’hi va dedicar.
En les pàgines del llibre, d’una lectura molt amena, hi trobareu un bon nombre de receptes de vins generosos, licors i aromatitzants, a més de remeis populars per a alleugerir i curar afeccions, i receptes de pastes i cócs en les quals l’aiguardent és utilitzat com a aromatitzant.
Títol: Licors tradicionals, aiguardents i vins generosos. Priorat – Terra Alta-Ribera d’Ebre
Autores: Anna Figueras i Maria Teresa Castelló
Editorial Farell
Col.lecció: Rebost i Cuina, 6
ISBN: 9788492811366
PVP: 17 euros
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada