L'APARADOR DE CAN SOLFA

Si us interessen aquests o altres llibres, envieu-nos una petició a l'adreça electrònica cansolfa@hotmail.com i treballarem per satisfer-la.

VEURE LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL

Si voleu conèixer una mostra dels nostres llibres i autors d'interès local i territorial, continueu llegint aquest bloc.

dissabte, 3 d’abril del 2010

ASCÓ ENLLESTEIX ELS ACTES DEL CONGRÉS INTERNACIONAL DEL'EXPULSIÓ DELS MORISCOS

Ascó acollirà el proper divendres i dissabte dies 16 i 17 d'abril  el Congrés Internacional dedicat al IV Centenari de l'expulsió dels moriscos, que es desenvoluparà dels dies 15 al 18 d'abril. Aquest Congrés Internacional realitzarà actes a Bellaterra, a Barcelona, es traslladarà a Ascó i finalitzarà a Miravet  en commemoració i estudi de l'expulsió dels moriscos a Catalunya dictada fa 400 anys i del seu impacte i conseqüències.
El programa del Congrés recorda que el 17 d'abril de 1610 Felip III signava a Valladolid l'ordre d'expulsar els moriscos de Catalunya. A València, en canvi, els moriscos ja havien estat deportats el 1609. La decisió del rei posava fi a una presència secular de l'Islam a la Corona d'Aragó, que ja no es reprendria fins a la immigració de finals de segle XX.
Els moriscos eren els descendents de la població musulmana medieval que havien estat obligats a batejar-se a
principis del segle XVI. A Catalunya, la majoria es concentraven a la Ribera d'Ebre i al Segrià. A partir del mes de juny de 1610, aproximadament 3.500 moriscos catalans van ser expulsats de casa seva sense contemplacions. La celebració del Congrés que aplegarà a estudiosos sobre els moriscos de prestigi internacional a Ascó i a Miravet no és casual: aquests pobles van perdre el 1610 entre el 80 i el 90% de la seva població.
L'escaiença, dia per dia, del IV Centenari del decret d'expulsió ens ha de permetre millorar el coneixement d'aquell esdeveniment a la llum de les investigacions més recents i, alhora, reflexionar en termes historiogràfics sobre conceptes actuals com “tolerància”, “integració” i “multiculturalitat”.
Des d'aquest punt de vista, el XVI Cicle de Conferències de Manuscrits que es farà a Barcelona i el Congrés Internacional que tindrà lloc a la Ribera d'Ebre volen fer l'estat de la qüestió sobre el tema a Catalunya i rellançar-ne la investigació, tot afavorint la comparació amb els estudis més avançats sobre els moriscos dels Regnes de València i d'Aragó i de la Corona de Castella. Pretenem també reivindicar la història dels moriscos, i més àmpliament de l'Islam, com una part constitutiva del patrimoni històric, cultural i arqueològic de la Catalunya actual. Finalment, els organitzadors pensem que ha arribat l'ocasió de fer un primer balanç del que han suposat les activitats científiques sobre els moriscos que han tingut lloc durant els dos darrers anys.
Així, durant quatre dies, nombrosos actes acadèmics i culturals a Bellaterra, a Barcelona, a Ascó i a Miravet ens permetran recordar, gràcies a l'esforç i a la coordinació de les diferents entitats organitzadores, la història i el dramàtic destí d'una minoria obligada per la força a exiliar-se del que havia estat la seva terra durant generacions.
Organitzen el Congrés l'Ajuntament d'Ascó, l'Escola d'Etnografia del Mediterrani de la Universitat Miguel Hernández  (UMH), d'Elx, el Grup de Recerca Manuscrits de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED) i l'Institut Ramon Muntaner (IRMU). Hi col·laboren l'Associació Cultural Lo Llaüt, d'Ascó, el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB i el Vicerectorat d'Estudiants i Extensió Universitària de la UMH. Aquest Congrés compta amb el suport de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Rovira i Virgili i els seus coordinadors són Jordi Ferrús Batiste - UMH, Ignasi Fernández  Terricabras - UAB, Marina Miquel Vives - MHC, i Josep Giralt Balagueró - IEMED.
Aquí podeu consultar el programa d'actes amb el full d'inscripció, el cartell del Congrés i el web del Congrés.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada