L'APARADOR DE CAN SOLFA

Si us interessen aquests o altres llibres, envieu-nos una petició a l'adreça electrònica cansolfa@hotmail.com i treballarem per satisfer-la.

VEURE LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL

Si voleu conèixer una mostra dels nostres llibres i autors d'interès local i territorial, continueu llegint aquest bloc.

dissabte, 17 d’abril del 2010

PERXES I ASGORFES, DE BIEL PUBILL I JOSEP MARIA RADUÀ


La mestra i escriptora de Flix, Laura Mur, va presentar dijous passat el darrer volum de la col·lecció de fotografies sobre Ascó que han anat compilant durant aquests últims deu anys Biel Pubill i Josep Maria Raduà.
La sala d’actes de la Casa de la Vila va acollir la presentació del llibre Perxes i asgorfes, que tanca la col·lecció de llibres fotogràfics La Galvana.
Laura Mur va destacar el sentit en què entenia el títol del llibre: no es tracta de fotografies de parts de la casa com els porxos o les esgorfes, sinó d’imatges antigues que, en contemplar-les, provoquen que cadascú entri en la seva pròpia memòria, la seva asgorfa.
Va ressaltar la importància de les imatges aplegades, que parlen de la història del poble, i que en tots els llibres, darrera de cada imatge hi ha trobat poesia en els textos que l’acompanyen. En aquest Perxes i asgorfes es dóna la singularitat que hi ha fotografies acompanyades de textos coetanis de l’època, de La Vanguardia o bé del geògraf Pascual Madoz.
Laura Mur es va declarar admiradora de la feina feta i va fer especial esment en els títols dels llibres d’aquesta col·lecció, on sempre s’han usat paraules i expressions que són senyals d’identitat del poble i de la comarca, de la parla pròpia.
Després de recordar altres escriptors destacats que han parlat d’aquesta terra, des d’asconers com Carmel Biarnés, Andreu Carranza i Josep Serrano fins al benissanetenc Artur Bladé, el matarranyenc Desideri Lombarte i el flixenc Albert Guiu, va convidar els assistents a passejar per aquest nou llibre, amb la certesa que xalarem de fer-ho.
Al llarg d’aquests deu anys, Pubill i Raduà han arribat a aplegar més de mil fotografies i han reescrit passatges de la història d’Ascó recopilant informació oral i escrita. Els reculls han intentat regirar el lector perquè pugui omplir els buits de la seva memòria i ampliar l’argument de la seva història.
Per fer-ho possible, cal esmentar la participació d’una trentena de persones que han cedit les imatges, recollint-se’n unes tres-centes, i que han permès tirar endavant la publicació. Se n’han seleccionat més de setanta, donant prioritat com sempre, a l’antiguitat, qualitat de la imatge i, optant per reproduir aquelles fotografies on descobrim elements significatius i identificatius del nostre poble. En aquesta ocasió cal destacar que els autors també han cercat imatges a la Biblioteca de Catalunya (Fons Salvany) i a l’arxiu de fotografia de la Biblioteca Nacional Española.
En aquest mateix bloc podreu trobar ressenyes dels darrers volums d’aquesta col·lecció.

Títol: Perxes i asgorfes
Editorial: Biel Pubill i Josep Maria Raduà
Col·lecció: La Galvana, núm. 10
ISBN: 978-84-613-8102-9
PVP: 10 euros

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada