L'APARADOR DE CAN SOLFA

Si us interessen aquests o altres llibres, envieu-nos una petició a l'adreça electrònica cansolfa@hotmail.com i treballarem per satisfer-la.

VEURE LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL

Si voleu conèixer una mostra dels nostres llibres i autors d'interès local i territorial, continueu llegint aquest bloc.

dimarts, 13 d’abril del 2010

ELS PÒLDERS DE LA MEMÒRIA, D'EUGENI PEREA


Els pòlders de la memòria és un magnífic dietari escrit per Eugeni Perea i Simon, historiador i escriptor riudomenc. Les qualitats d'aquest llibre el van fer mereixedor del 18è premi de biografies, autobiografies, memòries i dietaris Rovira i Virgili, dins dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2007.
L'autor proclama les virtuts dels dietaris en l'entrada de la seva obra: "el reflex de les pròpies contradiccions, dels canvis d'humor, d'anar del pensament transcendent al comentari lleu, i de passar de l'aprenentatge i de la memòria a l'oblit, per així poder tornar a començar de nou, avui i demà, lliures de là càrrega i del pes de la història."
Feta aquesta proclama, Perea basteix aquest llibre de contes curts i notes de dietari amb un llenguatge precís i degotalls de la seva basta cultura, tot fent-nos avançar per singladures suggerents en la riquesa dels paisatges i de la humanitat, entre els quals destaca Mòsdriu, el seu Riudoms vital.
El contista ens enceta el llibre interpel·lant-nos sobre si les persones tenim una fórmula qualitativa inalterable  com ara els fuets o les galetes. Espigolant la lectura, ens trobarem amb l'innovador i particular projecte d'uns quiròfans mecànics oberts on cadascú podrà sol·licitar l'operació que necessiti o li plagui, l'ampliació del concepte de mercenari aplicat al futbol, o viatjarem a Brusel·les per a lliurar al Parlament Europeu una colpidora carta de part de tots els nens de l'Àfrica, tot acompanyat i amanit amb referents literaris, gastronòmics, musicals, escultòrics, pictòrics, agrícoles, històrics i mitològics. 
Però Perea afirma indubtablement que Mòsdriu és l'univers, i per això coneixerem els plàcids dies d'hivern triat pels pagesos per a cremar fullaraca, el vell costum de deixar la clau de casa a la gatonera, la relació productiva dels pagesos amb les tomaques o l'origen del càtering situat en aquest poble ... Així , pàgina rera pàgina, coneixerem el pòlders sobre els quals Eugeni Perea ha anat consolidant el seu camí, la seva pròpia terra.  
Eugeni Perea ha publicat diversos treballs històrics, amb dedicació especial al fet religiós a les nostres comarques, i també diverses obres de creació, entre les quals destaquen Gastronomia divina, editada el 1994, i Les mallorquines, publicada el 1997.

Títol: Els pòlders de la memòria
Autor: Eugeni Perea
Editorial: Arola
ISBN: 978-84-92408-18-4
PVP: 18 euros

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada