L'APARADOR DE CAN SOLFA

Si us interessen aquests o altres llibres, envieu-nos una petició a l'adreça electrònica cansolfa@hotmail.com i treballarem per satisfer-la.

VEURE LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL

Si voleu conèixer una mostra dels nostres llibres i autors d'interès local i territorial, continueu llegint aquest bloc.

dimarts, 17 d’abril del 2012

LO BORDÓ AL BALCÓ, L'ERMITA DE SANT FRANCISCO DE LA FATARELLA, DE FELIP FUCHO


La romeria de La Fatarella fins a l'ermita i paratge de Sant Francisco, una de les tradicions més arrelades d'aquest municipi de la Terra Alta, ha comptat enguany amb un ingredient especial: la presentació del llibre de l'estudiós local Felip Fucho Lo bordó al balcó, una obra de gairebé 400 pàgines que tracta sobre la història del romiatge i de l'ermita, i dels múltiples elements de cultura popular i religiosa que inclou.
El volum, il·lustrat amb dibuixos i fotografies, s'ha presentat aquest dissabte passat dia 14 d'abril a la mateixa ermita de Sant Francisco, en sortir de missa, en un acte a a càrrec del professor i amic de l'autor Francesc Descarrega.
El nom del llibre ve donat per un dels elements més característics de la diada: els bordons,. És tradició que els romeus confeccionin bordons durant la diada, fets amb canyes i serga, que ajuden a recolzar els caminants. Aquests bordons, després de ser beneïts, guarneixen durant tot l'any els balcons i finestres del poble. El bordó són ajuda per als romeus, i alhora signe de protecció per a les cases.

L'embrió de l'obra intenta buscar els orígens, l'evolució i la pervivència de l'ermita de Sant Francisco Xavier de la Fatarella. Per vestir bé el treball, però, s'han teixit altres aspectes com són la història, l'etnografia, l'antropologia, la psicologia d'una vila que ha aconseguit conservar, al llarg dels anys, el regust de les romeries dels seus orígens. Hi ha molts matisos que semblen adormits des dels seus inicis, ara fa tres-cents anys, i que afloren dins la romeria. No esperin pas trobar una obra religiosa, sinó un atapeït llibre de costums, tradicions i vida quotidina d'una vila pagesa.

La diada o romeria de l'ermita franciscana és un tresor etnogràfic i etnomusicològic. Ara bé, molts dels detalls que descriu l'obra guarden paral·lelisme amb l'activitat duta a term,e a gran part de les ermites i romeries del nostre territori.

Felip Fucho va néixer a la Fatarella, és llicenciat en Història i des de 1985 ha desenvolupat una àmplia tasca de recerca històrica i etnogràfica a la Terra Alta i la Ribera d'Ebre.

Títol: Lo bordó al balcó, l'ermita de Sant Francisco de la Fatarella
Autor: Felip Fucho
Edició de l'autor
DL: T-231-2012
PVP: 20 euros


1 comentari:

  1. Un llibre molt ben documentat que tracta sobre la romeria de Sant Francisco i altres aspectes lligats amb la pràctica religiosa. Un encert d'en Felip!

    ResponElimina