L'APARADOR DE CAN SOLFA

Si us interessen aquests o altres llibres, envieu-nos una petició a l'adreça electrònica cansolfa@hotmail.com i treballarem per satisfer-la.

VEURE LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL

Si voleu conèixer una mostra dels nostres llibres i autors d'interès local i territorial, continueu llegint aquest bloc.

dilluns, 15 de novembre del 2010

ESPAÑA, CAPITAL PARÍS, DE GERMÀ BEL

Aquest es el relat de l'apoteosi de l'estat radial, d'un estat espanyol que s'inspira i vol ser com França. Per això l'economista de les Cases d'Alcanar, Germà Bel, titula la seva darrera obra amb aquest joc de paraules inspirat en la capitalitat total i absoluta de París.
Aquesta és la història d'un viatge, no exempt de sorpreses, pels tres últims segles de la història d'Espanya. L'autor es remunta a 1561, quan Madrid, una modesta ciutat del centre peninsular, és designada seu permanent de la Cort dels Àustries. Però el recorregut s'inicia pròpiament a principis del segle XVIII, quan, després de la Guerra de Successió, Madrid esdevé capital política, i el quilòmetre zero de les comunicacions espanyoles. L'apoteosi del nou Estat radial precisament arriba durant les últimes décades, quan un formal estat de les autonomies afavoreix la profunda consagració centralista de la capitalitat econòmica de Madrid, convertida finalment en capital total. Això és, en el París d'Espanya, el mateix que van somniar des dels primeres monarques borbònics fins a il.lustres reformadors de l'Espanya contemporània.
Un llibre que se'ns dubte ens ajudarà a entendre i contextualitzar l'origen de moltes de les tensions polítiques i econòmiques en les diverses nacions i regions que conformen l'actual Estat espanyol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada